Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terveysasemilla käynnistyi ruuhkahuippu – jonot kiireettömään hoitoon venyneet keskimäärin kuukauteen

Koronkevään aiheuttama hoitovaje näkyy kasvavina ruuhkina Helsingin terveysasemilla. Kiireettömään hoitoon pääsyä täytyy odottaa nyt keskimäärin noin 30 päivää. Keväällä aika oli puolet tästä.

– Ihmiset uskaltavat tulla nyt vihdoin hoitoon. Kysyntä on nyt samanlaista kuin normaalisti syksyllä. Meillä ei ole kuitenkaan riittävästi ihmisiä ottamassa heitä vastaan. Koronatöiden vuoksi henkilökunnasta jopa kolmasosa on kesälomalla tämän ja ensi kuun. Tämä on ”mahdoton yhtälö”, sanoo terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Lukkarinen sanoo, että kysyntään vastataan palvelusetelillä.

– Tarjoamme sitä kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Kaikkeen se ei kuitenkaan sovellu, jos esimerkiksi monisairas tarvitsee laaja-alaisempaa selvittelyä.

Lukkarisen mukaan jonotilanne on kaikkialla Helsingissä samanlainen.

– Nykyinen tilanne ei ole hyväksyttävä odotusaika meidän palveluihin.

Hän ei kuitenkaan usko, että ruuhkatilanne pahenee nykyisestä.

Vaikka ruuhkatilannetta kuvaava T3 luku on nyt noin 30, oli se alkuvuodesta tätäkin suurempi. Kaupunki kärsi tuolloin lääkäripulasta.

– Tammi-, helmi- ja maaliskuussa luku oli 33. Tämän jälkeen lääkäreiden palkkoja nostettiin ja tilanne parani.

Kaupunkiin tavoitteena on, että T3-luku olisi keskimäärin alle 10.

Myös suun terveydenhuolto on patoutunut koronan jäljiltä. Kiireettömiä hoitoaikoja on lisätty asteittain.

– Kysyntä on lisääntynyt viime päivinä merkittävästi ja puhelinpalvelumme onkin ollut ajoittain ruuhkautunut, sanoi vs. johtava hammasylilääkäri Nora Hiivala viime viikon torstaina.

– Tällä hetkellä omia hoitoloitamme on auki 12 eri puolilla kaupunkia. Elokuun aikana avautuu suurin osa lopuista keväällä suljettuna olleista hoitoloista.

Hoitoruuhkaa puretaan muun muassa palveluseteleillä. Syyskuusta lähtien henkilökunta tekee myös iltaisin lisätöitä.

– Myös videovastaanottoja otetaan käyttöön osaan toiminnoistamme elokuun aikana. Eli paljon on tehty ja tullaan tekemään loppuvuoden aikana hoitosuman purkamiseksi.

Hiivala sanoo, että kaupungin hoitotakuu täyttyy edelleen.

– Kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon on päässyt koko epidemian ajan.

Koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville on edelleen varattuna omat erilliset hoitolat.

– Kiireellistä hammashoitoa tarvitsevat koronatartunnan saaneet tai virukselle altistuneet ohjaamme hoitoon erityisvarusteltuihin tiloihin HUSiin.