Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"

Helsinkiläisen Kristian Immosen, 22, keksintö tuo pelastuksen monen pikkulapsiperheen kauppareissuihin, kun hätä on suurin.

Kauppakeskus Triplan Mini Triplan, eli lasten hoito- ja leikkihuoneen seinässä on nimittäin Immosen kehittämä vaippa-automaatti eli Vaippamaatti.

– En ole nähnyt missään vastaavanlaista. Ajatus tämän kehittämiseen lähti täysin omista tarpeista, sanoo Immonen.

Sillä kahden pienen pojan isä tarkoittaa muutama vuosi sitten tehtyjä matkoja, joilla perheen nyt kaksivuotiaan esikoisen Gabrielin, vaippa oli täynnä, mutta mukana ei ollut enää yhtään varavaippaa.

– Huomasimme myös, että lastenhoitohuoneessa joku kyseli usein vaippaa. Ja koska Suomessa ei ehkä ole aina niin helppoa pyytää apua, vaan se on helpompi ostaa automaatista, sanoo leipätyönsä digitoimistossa tekevä Immonen.

Idea vaippa-automaatista oli itse asiassa alunperin Immosen vaimon Mintun.

– Minttu totesi Redissä, että miksi täällä ei voi olla sellaista, muistelee Immonen, joka laittoi ajatuksen korvan taakse.

Seuraavana päivänä Kristianilla oli jo suunnitelmat vireillä.

Vaippamaatti Mini Triplan seinällä on ollut jo viime lokakuusta lähtien. Kyseessä on prototyyppi. Korona sulki kuitenkin maaliskuussa Mini Triplan ovet, ja prototyypiksi tarkoitettu automaatti ehti olla käytössä vain muutaman kuukauden, mutta kysyntää selkeästi oli.

– Joulusesongin aikana meni noin 5–10 vaippaa päivässä.

Nyt kauppakeskusten lastenhoitohuoneiden ovet ovat jälleen auki ja lisää automaatteja on luvassa. Ensi viikolla Vaippamaatti avataan Rediin ja ensi kuussa Kamppiin sekä Itikseeen.

– Automaattia ei missään vaiheessa ole tarvinnut myymällä myydä mihinkään. Olen tosi iloinen siitä, miten kauppakeskukset ovat halunneet lähteä mukaan.

Lisäinnostusta idean kehittämiseen on tuonut ihmisiltä saatu positiivinen palaute.

Erikoista Vaippamaateissa on se, että vaipoista saadut rahat ohjautuvat hyväntekeväisyyskohteeseen, jonka Immonen ja kauppakeskus yhdessä valitsevat. Suosituin kohde lahjoitukselle on Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten- ja nuortentyö. Immonen puolestaan perii pientä korvausta laitteesta kauppakeskukselta, jotta saa ylläpidon ja itse automaatin valmistamisen aiheutuneet kulut maksettua.

Nuorella yrittäjällä on tuotteelleen kunnianhimoiset tavoitteet.

– Tavoitteena on saada niitä vielä tänä vuonna ainakin kymmeneen kauppakeskukseen, myöhemmin kaikkiin kauppakeskuksiin pääkaupunkiseudulla. Pidän sitä täysin realistisena.

Vauvaperheet

Vaippamaatista vaippoja ja kosteuspyyhkeitä

Vauvanvaippoja ja kosteuspyyhkeitä myyvä Vaippamaatti avattiin viime syksynä kauppakeskus Triplan lastenhoitohuoneessa.

Ensi viikolla uusi automaatti avataan Redissä, ensi kuussa Kampissa sekä Itiksessä.

Triplan Vaippamaatti toimii näin: Valitse kosketusnäytöltä oikeankokoinen vaippa, aseta kortti lukijaan, maksa ja ota tuote.

Uudet automaatit tulevat toimimaan numeronäppäimillä. Automaatista saa vain vaippoja.

Ensi vuonna käyttöön otetuilta automaateilta saa myös lastenruokia ja muita tarvikkeita.

Vaippa maksaa euron ja paketti kosteuspyyhkeitä neljä euroa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut