Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version

Trendit: Runsas vuosi sitten nimen Meiccu ottanut klassikkoravintola teki korona-aikana ennakkoluulottomia uudistuksia keittiössään.

”Ootteko hulluja, kun tällaista teette”.

Muun muassa näin kilahti palautetta, kertovat ravintoloitsijat Leo-Jukka Salonen ja Eija Salonen uudesta ruokalajistaan.

Runsas vuosi sitten nimen Meiccu ottanut klassikkoravintola teki korona-aikana ennakkoluulottomia uudistuksia keittiössään. (Edelliset kommentit on annettu maistamatta.)

Marsalkka Mannerheimin yhdestä lempiruoasta, vorschmackista, syntyi kesällä vegeversio.

– Tytär ideoi. Hän kysyi meiltä, haluatteko, että teillä käy nuoria asiakkaita. Silloin pitää olla muutakin kuin läskisoosia.

Meiccu on siis profiloitunut klassisiin ravintolaruokiin, ja listalla pysyvät edelleen esimerkiksi läskisoosi, wieninleike, tartarpihvi ja paistetut muikut.

Suolakurkkua, hunajaa ja smetanaa -niminen alkupala saa rinnalleen täysvegen: suolakurkut, agavesiirapin ja kaura(creme)fraichen.

– Oli parempi tehdä vorschmackista heti täysvegeversio eikä kasvisversio, Leo-Jukka sanoo, ja näin se syntyy:

Ensin keitetään pari päivää kokoon tomaattia, tomaattipyreetä, sipulia ja paahdettua valkosipulia. Rungon antaa myöhemmin lisätty soijarouhe, ja sillin pikantin maun korvaa kapris. Maustetaan cayenne- ja mustapippurilla.

– Pippurisuutta pitää ehkä vielä vähän vähentää, Eija tuumii monen kuukauden kehittelyn tulosta.

Ja miltä se sitten maistui?

Aivan kuin se olisi ei-vegeä. Syvä maku. Kaurakermakin toimii. Pippurisuus saanee lähitulevaisuudessa säätöä. Annos on kaunis.

Mitähän Mannerheim olisi tästä kaikesta sanonut? Tarkkamakuinen herkkusuu protestoi jopa sitä, että eräässä hänen lempiruoassaan särkiliemi oli vaihdettu ahvenliemeksi. Toisaalta hän rakasti jotain hyvin tavallista, kuten satakuntalaista ruispuuroa.

Kasvisruokaa Marski sai tarjota vieraalleen 4.6.1942, kun 75-vuotispäiville ilmaantui omasta kutsustaan Saksan valtionjohtaja Adolf Hitler. Raittiille kasvissyöjälle katettiin omat eväät: vihannesvanukkaita, jotka henkivartijat ensin maistoivat. Jälkiruoaksi erikoisruokavalioiselle tuli hedelmäsalaattia ilman Kirschwasseria. Kaikkien kauhuksi Mannerheim pani juhlalounaan päätteeksi sikarin palamaan.

Kun Mannerheim teki muodollisen vastavierailun, hänelle tarjottiin sikareja. Nyt se on kielletty Saksankin avintoiloissa, vaikka tupakan vastustamisella on ollut kielteinen poliittinen leima.

Saloset ovat pyörittäneet Meiccua runsaan vuoden. Korona sulki paikan, muttei lopeta kesäloman jälkeen tulevaisuuden suunnittelua ja varautumista siihen, mikä se sitten onkin.

Isoa keittiötä on tarkoitus hyödyntää noutoruokien toimittamisessa, ja sille listalle tulee itämainen tuulahdus Salosten nuoremman polven Yuzu Sushi Barin reseptiikasta. Yuzu oli yksi niistä ravintoloista, jotka onnistuivat lisäämään myyntiään koronan aikana.

Ensi kesänä Kuusitien ja Pihlajatie kulmaukseen tulee parklet-terassi. Matkaa yläkerrasta katutasolle on, mutta se este aiotaan voittaa.