Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia

Kuvituskuva. Timo Pasanen
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) on ryhdytty toimenpiteisiin koronavirusnäytteistä kertyneen ruuhkan purkamiseksi.

Koronavirustestaus on pääkaupunkiseudulla ruuhkautunut sekä näytteenoton että koronaviruksen analysoinnin osalta.

– Olimme varautuneet siihen, että näytteenottotarve lisääntyy syksyllä ihmisten palattua töihin ja opiskelemaan, mutta näytteenottomäärien voimakas lisääntyminen heinä-elokuun vaihteessa on ollut yllättävä käänne, sanoo Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen tiedotteessa.

Testaustarpeen kasvua on lisännyt omalta osaltaan lentokentän näytteenoton käynnistäminen lyhyellä varoitusajalla.

Keväällä pystytettyä näytteenoton verkostoa ja analysoinnin kapasiteettia on pidetty Husin alueella yllä läpi kesän.

Näytteenottopisteiden ajanvaraustilannetta on seurattu tarkasti heinäkuun toiselta viikolta lähtien näytemäärien lähdettyä nousuun.

Kesän aikana näytteenottoon on myös rekrytoitu 150 henkilöä ja lisää rekrytoidaan jatkuvasti noin kymmenen henkilön viikkovauhdilla, Hus tiedottaa.

Analysoinnin ruuhkautumisen taustalla ovat ennen kaikkea lisääntyneet näytemäärät. Huslabin yhdessä laitteessa ollut ongelma lisäsi ruuhkaa, mutta laitevika on pääosin korjattu.

Husissa on koronavirusanalytiikkaa varten kolme rinnakkaista laitteistokokonaisuutta. Niillä pystytään nyt lähes normaaliin tuotantotasoon.

– Vastausajat pyritään saamaan mahdollisimman pikaisesti tavoitteena olevaan 48 tunnin tasoon. Neuvottelemme myös yksityissektorin kanssa yhteistyöstä näytteiden analysointijonojen purkamisessa, sanoo Lehtonen.

Huslabissa analysoitiin tiistaina ennätysmäärä eli 2 934 näytettä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut