Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"

Helsingin kaupunki ja HSL suosittelevat kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä.

Matkustajamäärien odotetaan kasvavan syksyn mittaan, eikä joukkoliikennevälineissä ole välttämättä aina mahdollista pitää 1–2 metrin etäisyyttä muihin matkustajiin. HSL suosittelee edelleen ajoittamaan matkat ruuhkaisimpien aikojen ulkopuolelle, jos se on mahdollista.

– Matkustajamäärämme ovat tällä hetkellä noin 30–40 prosenttia alemmalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Olemme kuitenkin varautuneet matkustajamäärien kasvamiseen, kaupunki tiedottaa.

Koronatartuntatilanne on kehittynyt huonompaan suuntaan elokuussa. Helsingin kaupunki on ennakoinut toimia, joilla epidemian laajentumista voidaan hillitä.

Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä

– Koronaepidemian hillitseminen vaatii meiltä kaikilta vastuullisuutta. Tähän saakka helsinkiläiset ovat noudattaneet ohjeita ja suosituksia hyvin. Uskon ja toivon, että maskit otetaan joukkoliikenteessä ja muissa vaadituissa tilanteissa laajasti käyttöön. Kaupunki tukee omilla toimillaan maskien käyttöä ja varmistaa, että haavoittuvassa asemassa olevilla vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedotteessa.

Kaupunki valmistelee kangasmaskien jakamista haavoittuvassa asemassa oleville vähävaraisille kaupunkilaisille.

Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille

Lähtökohtaisesti jokainen kaupunkilainen on itse vastuussa omasta maskin käytöstään, maskien hankkimisesta ja tästä aiheutuvista kustannuksista. Kenenkään taloudellinen tilanne ei kuitenkaan saa muodostua esteeksi suosituksen noudattamiselle.

Maskeista voi käyttää joko kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta tai esimerkiksi kangasmaskia. Oleellista on suojata sekä oma nenä että oma suu. Lisätietoja maskeista ja niiden käytöstä saat THL:n verkkosivuilta.

Helsingin kaupunki muistuttaa, että kyseessä on suositus, ei velvoite.

Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"

– Jos käytät itse maskia ja huomaat, ettei joku toinen käytä, toivomme, ettet huomauta asiasta, Helsingin kaupungin tiedotteessa toivotaan.

Ne joukkoliikenteen työntekijät, jotka ovat läheisessä asiakaskontakissa, on velvoitettu maskin käyttämiseen. Heitä ovat esimerkiksi matkalippujen tarkastajat. Sen sijaan esimerkiksi ajotehtävässä toimivia bussinkuljettajia velvoite ei koske, sillä HSL:n liikenteessä suurin osa kuljettajista työskentelee pleksillä eristetyssä turvaohjaamossa eivätkä koronavirustilanteen takia myy lippuja tai toimi muissa asiakaspalvelutehtävissä.