Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla

Kaupungin kasvu jatkuu koronasta huolimatta. Arkisto/Sanna Jompero
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Koronakriisi kurittaa ankarasti palvelualavaltaista Helsinkiä. Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi torstaina pidetyssä infotilaisuudessa, että ensi vuoden koronalasku Helsingissä on jopa 580 miljoonaa euroa, ja yhdessä tämän vuoden kanssa summa kohoaa 750 miljoonaan euroon.

– Suorastaan dramaattisen korkea, Vapaavuori kommentoi tilaisuudessa ensi vuoden arviota ja jatkoi, että valtiovallan olisi pakko tulla kuntasektoria vastaan.

Tänä vuonna kaupunki saa valtiolta 280 miljoonaa euroa koronakompensaationa, josta Vapaavuoren mukaan 80 miljoonaa euroa pitäisi maksaa takaisin. Kompensaation jälkeenkin koronan arvioidaan heikentävän taloutta kuluvana vuonna 180 miljoonalla eurolla.

Helsingin ensi vuoden budjettia rakennetaan poikkeuksellisen epävarmuuden keskellä. Lähtökohta kuitenkin on Vapaavuoren mukaan, että Helsingin velkakanta korkeintaan kaksinkertaistuu vuoteen 2024 mennessä.

Palkkasumma tippui Helsingissä huhti–kesäkuussa keskimäärin kahdeksan prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan, mikä oli suurimmista kaupungeista Vantaan jälkeen toiseksi eniten.

Työttömiksi jääneiden työnhakijoiden määrä lisääntyi puolessa vuodessa yli 10 000:lla. Kokoaikaisesti lomautettuna oli pahimmillaan 30 000 helsinkiläistä.

Perustoimeentulotuen saajia oli Helsingissä heinäkuussa yhdeksän prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Myös asumistukea saaneiden ruokakuntien määrä on kasvanut.

Menetykset tuloissa vaikuttavat rajummin kuin menojen kasvu, Vapaavuori totesi tiedotustilaisuudessa.

Helsingin yhteisöverokertymän ennustetaan tänä vuonna supistuvan kriisistä johtuen 111 miljoonalla eurolla, kunnallisverokertymän 69 miljoonalla eurolla ja kiinteistöverokertymän 17 miljoonalla eurolla. Muiden tulojen, kuten vuokratuottojen, pysäköintimaksujen ja asiakasmaksujen ennustetaan laskevan 78 miljoonalla eurolla.

Koronan arvioidaan lisäävän kustannuksia yhteensä 105 miljoonalla eurolla, joista suurin osa muodostuu sosiaali- ja terveystoimialan sekä HUS-kuntayhtymän kustannusten ja maksuosuuden kasvusta.

Vuoden 2021 talousarvion raamiehdotus tulee kaupunginhallituksen käsittelyyn maanantaina.

Aiempien vuosien vastuullisen taloudenpidon ansiosta talouden äkkijarrutukseen ei Vapaavuoren mukaan ole ensi vuonna tarvetta. Kaupungin kasvuun satsataan edelleen.

– Investointeihin pystytään panostamaan elvyttävällä tavalla 780 miljoonaa euroa, Vapaavuori sanoi.

Luku on huippuvuoden 2019 tasolla, pormestari jatkoi.

– Epävarmuus tulee jatkumaan pitkään, Vapaavuori totesi.

– Paras tapa asennoitua on jatkaa pitkäjänteistä, maltillista ja vastuullista talouspolitiikkaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut