Oheiskohde tulvii historiaa – bussi vie asuntomessuportilta suoraan menneeseen maailmaan
4
Halosenniemi kohoaa kauniilla kallioniemellä, jonka kärjestä on näkymät Tuusulanjärvelle. Minna Airamaa
Katso isompi kuvaPekka Halosen ateljeesta näkyy Tuusulanjärvelle. Minna Airamaa
Katso isompi kuvaJean ja Aino Sibeliuksen koti Ainola Tuusulan Rantatiellä. Minna Airamaa
Katso isompi kuvaTuusulan kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen toivottaa kävijät tervetulleiksi paitsi asuntomessuille myös messujen oheiskohteeseen Rantatielle. Anton Soinne
Rantatie: Bussi vie kävijät suoraan messuportilta menneeseen maailmaan.
Tuusulanjärven Rantatie on vajaat neljä kilometriä pitkä museotie, joka tunnetaan parhaiten tien varteen 1800- ja 1900-luvun taitteessa syntyneestä taiteilijayhteisöstä.
– Tie on asuntomessujen virallinen oheiskohde, jonne pääsee vaivattomasti bussilla suoraan messuportilta, Tuusulan kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen kertoo.
Rantatien varrella voi nauttia historian sävyttämistä maisemista ja taiteilijakotien puutarhoista, yli sadan vuoden takaisesta huvila-arkkitehtuurista sekä taide-, luonto- ja kulttuurielämyksistä.
– Yleisölle avoimia kohteita on seitsemän. Taiteilijakodit Erkkola, Halosenniemi, Ahola, Ainola, Aleksis Kiven kuolinmökki, Lottamuseo sekä hotelli-, ravintola- ja tapahtumapalveluita tuottava Krapi.
Alun perin listalla oli myös taiteilija Eero Järnefeltin Suviranta, mutta koronavirusriskin takia sitä ei tänä kesänä kävijöille avata. Talo on yksityiskotina ja sen asukkaat iäkkäitä.
Asuntomessujen portilla tänä kesänä pysähtyvä bussi on sama, joka kiertää Rantatien maisemissa muutenkin. Liikennöinnin Visit Lake Tuusula -bussi aloitti kuukautta ennen messujen avautumista eli heinäkuun alussa.
Messu- lipulla Rantatie-lehti.
– Reitti muuttuu jonkin verran eikä pelkästään messujen takia, vaan liikenteen sujuvoittamisen nimissä. Tänä kesänä bussi ei esimerkiksi käy enää kääntymässä Halosenniemen pysäköintialueella, vaan pysähtyy Rantatien varteen, josta on Halosenniemeen hyvin lyhyt kävelymatka.
Bussin lähtö- ja paluupiste on Järvenpään rautatieasemalla, välissä 24 kappaletta Visit Lake Tuusula bus -pysäkkejä. Lähtöjä on päivässä neljä; niistä ensimmäinen kello 10.15 ja viimeinen kello 16.15. Kukin kierros kestää noin puolitoista tuntia.
– Bussi kiertää järven itäpuolta ja ensimmäiseksi se pysähtyy Ainolassa. Aikoinaan Ainola sijaitsi vanhan Rantatien varrella, vaikka sen nykyinen osoite onkin Ainolankatu.
Museokortilla kierrokselle ja kohteisiin pääsee ilmaiseksi, ilman sitä päivälipun hinta on viisi euroa ja lisäksi kunkin kohteen mahdollinen pääsymaksu. Lippu on voimassa koko päivän niin, että bussiin voi nousta tai jäädä sen kyydistä niin monta kertaa kuin haluaa.
Asuntomessujen lippua vastaan kävijät saavat kohteissa ilmaiseksi Rantatie-lehden, jossa museoita esitellään.
– Esittelyt on toteuttu teemoittain, ei perinteiseen tyyliin kohde kerrallaan. Teemoina on muun muassa omenalajikkeet, saunat ja saunominen, ryijyt sekä ruoka, Kinnunen luettelee.