Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhan Margariinitehtaan kunnostus asunnoiksi onnistui tällä kertaa, jännitystä riitti silti – "Pääsimme erikoiskohteeseen normaalin kerrostalokodin hinnalla"

Margariinitehdas: Vain ulkoseinät ja tehtaanpiippu säästyivät mittavassa remontissa.

Hermanninmäessä sijaitsevaan vanhaan Margariinitehtaaseen piti tulla asuntoja jo vuosia sitten. 19 asunnon ryhmärakennusprojekti kaatui vuonna 2016.

Sen jälkeen tehtaan osti virolaistaustainen ECD Kiinteistöt, jonka omistajat olivat erikoistuneet saneeraamaan Tallinnan vanhan kaupungin asuntoja.

– Kun kuulimme tästä projektista, ilmoittauduimme varauslistalle jo seuraavana päivänä. Ennakkomarkkinointia oli ollut vasta viikon, mutta kaikki yläkerran asunnot oli siinä vaiheessa jo varattu, Pasi Hassinen kertoo.

Puoliso Meri Nurmi oli jo pitkään haaveillut erikoisemmassa vanhassa talossa asumisesta.

– Ja kun ei näitä kohteita liiemmälti ole, niin tämä kiinnosti heti.

– Minä taas halusin uuteen taloon. Tässä yhdistyivät molempien toiveet, sillä talo rakennettiin sisältä kokonaan uudestaan. Vain ulkoseinät ja tehtaan piippu on suojeltu, Hassinen sanoo.

Pääsimme erikoiskohteeseen kerrostalokodin hinnalla.

Valtion Margariinitehdas toimi rakennuksessa vuosina 1924–1992. Sen jälkeen talo oli lähestulkoon tyhjillään – lukuun ottamatta sitä, että kylmätilat toimivat Estonian onnettomuuden uhrien ruumishuoneena 1994, sekä samassa käytössä Helsingin seurakuntayhtymän ruumishuoneiden remontin aikana 1996.

Asunnot tehtaaseen rakennettiin 2018–2019, ja ensimmäiset asukkaat pääsivät muuttamaan taloon helmikuussa. Uusia asuntoja taloon mahtui 31, ja ne ovat kooltaan 25:stä yli sataan neliöön.

Nurmi ja Hassinen asuvat 63 neliön kokoisessa kaksiossa. Toisen kerroksen kulma-asunnon huoneet ovat mukavan tilavia, korkeita ja valoisia. Pariskunta on tyytyväinen kotinsa hinta-laatusuhteeseen.

– Pääsimme erikoiskohteeseen normaalin uuden kerrostalokodin hinnalla. Asuntojen keskihinta oli reilut 7 000 euroa. Se ei ole kovin paljon verrattuna siihen, että joistakin Kallion remontoiduista kohteista pyydettiin 10 000–12 000 euroa neliöltä.

Jännitystäkin asunnon hankintaan liittyi.

– Maksoimme asunnosta vain tuhannen euron varausmaksun. Siitä alkoi pitkä puolentoista vuoden odotus varsinaiseen kaupantekoon, Hassinen sanoo.

– Mielessä oli koko ajan, että kaatuukohan tämäkin hanke niin kuin edellinen. Rahaa meillä oli vain se tonni kiinni, mutta toisaalta halusimme tähän niin kovasti, Nurmi lisää.

Pariskunta joutui uusimaan asuntolainansakin neljä kertaa ja hakemaan pari kertaa pidennystä, kun prosessi venyi.

Lopulta kaupanteko sujui hyvin ja virolainen rakennuttaja on ainakin tässä asunnossa tehnyt laadukasta jälkeä.

Ainut iso ongelma tuli keittiöiden toimittajan konkurssista.

– Me ehdimme saada lähes kaikki tilatut kalusteet, mutta moni täällä menetti useamman tuhat euroa, kun kalusteita jäi toimittamatta. Osa oli tilannut yritykseltä myös muita kuin keittiön kalusteita.

Asunnon sijainti miellyttää uusia asukkaita.

– Tästä on todella hyvät yhteydet: Kalasataman ja Sörnäisten metroasemat ovat lähellä, samoin raitiolinjat. Ja autolla pääsee nopeasti Tuusulan-, Lahden- ja Itäväylälle, Hassinen listaa.

Myös kauppakeskus Redi on lähellä.

– Ja Teurastamon ravintola- ja kulttuurialue on melkein takapihalla, Nurmi ihastelee.

Pienen taloyhtiön asukkaat eivät vielä kovin hyvin tunne toisiaan.

– Kevät oli hankalaa aikaa muuton ja koronan takia, ja sitten tulivat kesälomat. Varmasti alamme pian tutustua toisiimme. Talon Facebook-ryhmässä on jo tarjottu pullia, kun joku on leiponut liikaa, Nurmi kertoo.