Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta

Uudenmaan ely-keskuksen raidejokeriprojektille myöntämä poikkeuslupa puiden kaatoon Patterimäessä on poikinut valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

Pajamäki-seura ry ja Pro Luonto ry kertovat jättäneensä valituksen, sillä yhdistysten mukaan lain mukaiset ehdot poiketa liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja koskevasta hävittämis- ja heikentämiskiellosta eivät Patterimäessä täyty.

Yhdistysten mukaan yleisen edun kannalta pakottavaa syytä pikaratikan toteuttamiselle juuri Patterimäen lähivirkistysalueella ja liito-oravan elinympäristössä ei ole.

– Raidejkerin rakentamishankkeella tavoitellut päämäärät voidaan saavuttaa vaihtoehtoisella raidelinjauksella ja hankkeen toteuttamiselle Pajamäessä on muita tyydyttäviä vaihtoehtoja, tiedotteessa sanotaan.

– Liito-oravien asettuminen raidejokerin linjaukselle Patterimäen länsipuolella on ollut tiedossa jo keväästä 2018 lähtien, muistuttavat asukasseura ja luonnonsuojelijat.

Rakentaminen heikentää liito-oravan suojelun tasoa sekä suoraan että välillisesti. Ely-keskuksen tekemässä päätöksessä tilannetta ei kuitenkaan tarkasteltu kokonaisuutena, valittajat katsovat.

Yhdistysten mukaan ne eivät ole tyytyväisiä tapaan, jolla kaupunki ja raidejokeri-allianssi ovat toimineet alueella, sillä liito-oravan elinympäristöjä ei vuonna 2019 enää seurattu aktiivisesti tai kartoitettu.

Vasta kun vapaaehtoiset olivat kartoittaneet alueen ja vieneet asian oikeuteen, ely-keskus kielsi metsän kaatamisen.

Raidejokerin tilaajan projektinjohtaja Juha Saarikoski ei vielä osaa sanoa, miten tuorein valitus vaikuttaa raidejokerin aikatauluun.

– Sitä tässä nyt kiivaasti selvitetään.

Kesällä 2019 hallinto-oikeuteen jätettyyn Patterimäki-valitukseen saatiin ratkaisu noin 8 kuukaudessa, hän muistaa.

Kunnallisasioissa päätöksen täytäntöönpano on mahdollinen, vaikka asiassa olisi jätetty hallinto-oikeuteen valitus. Valittajat ovat Patterimäen tapauksessa hakeneet myös täytäntöönpanokieltoa.

– Kaupungin juristien kanssa selvitetään, mitkä ne vaihtoehdot tässä kohtaa ovat, Saarikoski kommentoi.

Vihreiden valtuutettu Hannu Oskala ennakoi heinäkuussa Facebookissa Patterimäkeen liittyen, että valitusoikeutta tullaan tulevaisuudessa rajaamaan, kun sillä jarrutetaan lukuisia yhteiskunnallisesti merkittäviä hankkeita.

– Jos tästä viime vuosina löydetystä ikuisten valitusten kierteestä ei päästä irti, on mielestäni täysin selvää, että lainsäätäjä puuttuu asiaan. Eduskunta puhaltaa pilliin. Ei vielä välttämättä tämä hallitus, mutta seuraava. Koska myös valitusoikeuden käytön pitää olla tasapainossa. Tämä toisinaan tarpeellinenkin oikeus valittaa otetaan pois tai sen käyttöä rajataan.

Raidejokeri korvaa ruuhkaisen runkobussilinja 550:n, jolla on normaalipäivinä yli 40 000 matkustajaa.

Raidejokerin vaunuun mahtuu kolme kertaa enemmän matkustajia kuin tavallista bussia suurempaan telibussiin.