Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa

Koronaepidemiasta huolimatta ihmiset haluavat järjestää juhlia, esimerkiksi keväältä siirtyneitä lakkiaisia ja häitä.

Mitä nyt loppukesällä pitää ottaa huomioon vaikkapa sukujuhlissa?

– Tilanne on edelleen saman tyyppinen kuin keväällä eli ei voi sanoa, että juhlia voi riskittä järjestää, vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi.

Entä jos vieraat saapuvat juhliin porrastetusti eri aikaan, riittääkö se ehkäisemään koronaviruksen leviämistä?

Sarvikiven mukaan porrastamalla saadaan rajattua altistuneiden joukkoa siinä tapauksessa, että jollakulla olisi koronatartunta.

– Tartuntoja porrastamisella ei saada torjuttua, joten on tärkeää ettei kukaan tule paikalle edes lieväoireisena. Paikan päällä tulisi olla mahdollisuus pitää turvaetäisyys ja huolehtia käsihygieniasta. Sään salliessa kannattaa juhlat järjestää mieluummin ulkona.

Voiko lahjan ja kukan ojentaa suoraan kädestä käteen?

– Voi ojentaa. Suoraa kosketusta kuten kättelyä tai halaamista kannattaa kuitenkin välttää, Sarvikivi sanoo.

Hän muistuttaa perusperiaatteista eli riittävistä etäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta.

– Tällä haavaa kokoontumisrajoitukset eivät estä juhlien järjestämistä, mutta kannattaa miettiä olisiko mahdollista kuitenkin järjestää juhlat joskus myöhemmin. Riskiryhmiin kuuluville ei voi suositella juhliin osallistumista, Sarvikivi tähdentää.