Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

20-neliöinen ekomökki tuo off-grid-elämisen Helsingin saaristoon – "Monella ihmisellä on alitajuinen toive päästä hetkeksi irti kaikista sidoksista"

– Meillä on vielä kynnys korkealla, arkkitehti Pekka Littow naurahtaa ja pyytää astumaan suunnittelemaansa mökkiin.

Oven edestä puuttuvat vielä portaat, mutta seinät, ovet, ikkunat ja katto ovat jo paikoillaan. Sisällä tuoksuu tuore puu.

Kyseessä ei ole mikä tahansa mökki vaan niin sanotulla off-grid-periaatteella toimiva Majamaja-ekomökki, joka on rakennettu Laajasalon etelärannalle Vuorilahdenniemen kalliolle. Paikalle nousee vielä neljä samanlaista mökkiä ja sauna.

Off-grid eli irti verkosta tarkoittaa sitä, että mökkejä ei kytketä lainkaan sähkö-, vesi-, viemäri- eikä kaukolämpöverkkoon.

Off-grid-eläminen on noussut ilmiöksi maailmalla, kun suositut tubettajat kertovat elämästään muun muassa Kanadan ja Yhdysvaltain Alaskan erämaiden keskellä.

Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa

Ensimmäiset asiakkaat pääsevät kokeilemaan ekomökkiä jo tänä syksynä. Tavoitteena on, että kaikki viisi mökkiä ovat vuokrattavissa ensi kesänä.

Mökit hyödyntävät aurinkoenergiaa, ja niissä on pienoiskokoinen vedenpuhdistamo. Lisäsähköä tuotetaan tarvittaessa etanolilla ja lisälämpöä kaasulla.

– Konseptin juuret tulevat siitä, että hirveän monella ihmisellä on alitajuinen toive päästä hetkeksi irti kaikista sidoksista, joita urbaanissa elämässä ja arjessa on, Littow sanoo.

Hänen mukaansa off-gridin hienous piilee myös siinä, ettei neitseellistä rakennuspaikkaa tarvitse myllätä teiden, putkien ja sähköjohtojen vuoksi.

– Elementit tuotiin veneellä, ja meni vain kuusi tuntia, kun mökki oli harjakorkeudessa. Kallioon tarvitsi vain porata muutama reikä.

Kiistellylle mökkikylälle löytyi uusi paikka Itä-Helsingistä – Uutelassa olisi aiheuttanut liikaa liikennettä

Littow esittelee mökkiä innoissaan. Pinta-alaa on 20 neliötä, parvi mukaan luettuna 23.

Metsän puolella on keittokomero, suihkutila ja wc, johon tulee erotteleva kuivakäymälä. Niiden yllä kohoaa parvi.

– Tuolla ylhäällä on pariskunnille sellainen lemmenpesä, arkkitehti myhäilee.

Meren puolella on ovi parvekkeelle ja suuri ikkuna, josta avautuu saaristomaisema.

Lattian alle tulee säilytystilaa, jonne saa piiloon esimerkiksi matkalaukut. Seinille tulee kippipöytä ja kippisänky, jolloin mökissä mahtuu nukkumaan neljä.

Rakennustöiden tässä vaiheessa näkösällä on vielä patentoitu yksikkö, joka puhdistaa veden.

Eräbloggari täyttää rinkkansa ravintorikkaalla ruualla, kuten kuivatuilla kananmunilla ja jogurtilla

Majamajan toimitusjohtaja Tuomas Autio kertoo, että yritys haluaa tehdä asumiselle saman, minkä Nokia teki viestinnälle: irroittaa sen kiinteistä verkoista.

Ensimmäinen Majamaja-ekomökki esiteltiin kesällä 2019 Pariisissa. Aution mukaan ekomökki löi hyvin läpi keskieurooppalaisessa mediassa.

Laajasalossa ekomökit pääsevät ensimmäistä kertaa tositoimiin. Autio kertoo, että yrityksellä on toinen projekti vireillä Välimerelle. Ekomökki on suunniteltu niin, että elementit mahtuvat merikonttiin.

Entä hinta? Autio tyytyy tässä vaiheessa toteamaan, että hinta riippuu rakennuspaikasta ja materiaaleista. Littowin mukaan ekomökin rakentaminen ei ole normaalia rakentamista kalliimpaa, koska esityöt jäävät pois.

Helsinkiläiseen saareen puuhataan uudenlaista ekomökkikylää – kokeilun jälkeen saaristomajoja voisi tulla muuallekin

Rakennusalan konkariyrittäjä vaihtoi luontoalalle – "En ole mikään äärityyppi, vaan teen tekoja, joihin minulla on omasta mielestäni mahdollisuus"