Helsinkiläisten parkkipaikkojen suurkuluttaja Sami, 48, maksaa pysäköinnistä mielellään useita satoja euroja kuukaudessa – tämän takia hän ei suosi halvempaa ratkaisua  

Kulut: Sami Räsänen maksaa kuukaudessa satoja euroja pysäköinnistä Helsingin keskustassa.

Teksti: Mauri Nurmi

Julkinen liikenne toimii hyvin Helsingin keskustassa, joten monet siellä asioivat välttävät autoliikennettä. Kaikki eivät kuitenkaan pääse töihin tai muille asioille julkisilla.

Yritykset tarvitsevat henkilöstölleen parkkipaikkoja. Niin lyhyt- kuin pitkäaikaiseen käyttöön. Pysäköintitarve koskee myös keskustassa muuten asioivia autoilijoita tai vapaa-ajan viettäjiä.

Sami Räsänen , 48, on Helsingin ydinkeskustan pysäköintipalveluiden suurkuluttaja. Repoint Toimitilat Oy:n toimisto sijaitsee Lauttasaaressa, mutta keskustassa Räsänen joutuu piipahtamaan useasti.

– Teen työkseni toimitilavälitystä pääkaupunkiseudulla ja pysäköin keskustassa lähes päivittäin. Jos on kiireellinen aikataulu, niin ajan suosiolla Ruoholahdesta parkkitunneliin. Sieltä pääsee helposti jalkautumaan ydinkeskustan alueelle ilman korttelin kiertoa ja parkkipaikan etsintää, Sami Räsänen toteaa.

Pysäköintiralli on kohtuullisen kallista harrastamista, mutta Räsänen ei valita. Kuukausitasolla pysäköintikulut Helsingissä nousevat useaan sataan euroon.

– Yhden asiakaskäynnin pysäköinti maan alla maksaa tyypillisesti noin 10-20 euroa. Veloitus on muistaakseni seitsemän euroa per tunti. Hinta ei ole halpa, mutta sillä ostaa helppoutta ja säästää aikaa.

Kaupallisista parkkihalleista on mahdollista hankkia myös pitkäaikaisia pysäköintisopimuksia.

– Kalleimmillaan yhdestä autopaikasta maan alla joutuu maksamaan useita satoja euroja kuukaudessa. Joskus yrityksen tarvitsemat parkkipaikat voivat muodostaa kuukaudessa saman summan kuin itse toimitilan vuokra, Sami Räsänen tietää.

Edullisin vaihtoehto on hankkia kaupungilta kyseisen alueen yrityspysäköintitunnus ja pysäköidä kadun varressa.

– Keskustasta en ole löytänyt ilmaista pysäköintimahdollisuutta. Lähimmät parkkikiekkopaikat löytyvät Jätkäsaaresta.

Sami Räsänen suosii myös kadunvarsipysäköintiä.

Käytössä on pienikokoinen henkilöauto, jolle löytyy kohtuullisen helposti paikka kadunvarresta.

– Mobiilisovelluksella pysäköinti sujuu mainiosti. Aikaa voi lisätä älypuhelimella, jos asiakaskäynnillä menee kauemmin kuin etukäteen suunnitteli. Tätä palvelua käytetään todella runsaasti, Räsänen sanoo.

Hinnaltaan mobiilisovelluksella maksettava kadunvarsipysäköinti on hieman edullisempaa kuin parkkihallin käyttäminen.

– Jos näitä pysäköintimahdollisuuksia vertaa, niin mielestäni hallin käyttäminen ykkösvyöhykkeellä on miellyttävämpi ratkaisu. Pääset nopeasti paikalle, eikä valitseva säätila ahdista samalla tavalla.

Keväällä ja kesän aikana autolla on päässyt liikkumaan Helsingin keskustassa normaalia nopeammin vähäisen liikenteen vuoksi.

– Korona ei ole kuitenkaan tuonut helpotusta kadunvarsipysäköintiin, koska monen keskustassa asuvan auto seisoo kadun varressa yötä päivää.

Parkkipaikkaa kadun varresta on joskus vaikea löytää, mutta aina se lopulta löytyy.

– Aikaa parkkipaikan etsintään täytyy varata, muuten on helposti myöhässä sovitusta tapaamisesta. Siksi parkkihalli on varmempi valinta, Räsänen kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut