Vaateyrittäjä kääri hihat koronakriisissä ja päätti satsata henkilökunnan koulutukseen – "Mitä paremmin osaat sun duunin, sen paremmin viihdyt"

Henkilö: Funky Ladyn Saara Salmenkallio ei halua jäädä koronakriisiin vellomaan.

Työntekijä lähestyy meilitse. Hän toivoo juttua pomostaan, Funky Ladyn yrittäjä Saara Salmenkalliosta.

– Sisukas yrittäjänainen kääri hihat koronakeväänä. Satsattiin ja uskottiin tulevaisuuteen, pidettiin liikkeet auki. Kehitettiin uusia myyntikanavia, kartoitettiin koulutustarpeita. Koulutusten ohella Saara Salmenkallio omalla rauhallisella olemuksellaan loi myös uskoa tulevaan, työntekijä suitsuttaa.

Salmenkallio vastaa puhelimeen kotoaan Espoosta, takana on illan pitkähköksi venynyt rupeama Forumin liikkeessä, jossa netti lakkasi toimimasta.

– Näitä työ-öitä aina joskus tulee, yhtäkkiä oletkin sähköpurkkien siirtelijä, toteaa Salmenkallio tyynesti.

Seitsemän alusvaateliikkeen ketjua pyörittävä Salmenkallio kertoo, että korona söi keväällä 85–90 prosenttia myynnistä.

– Pudotus oli aika totaalinen.

Täytyy olla valmis ottamaan myös palautetta ja kritiikkiäkin vastaan.

Funky Lady oli Salmenkallion mukaan epidemian alkaessa varsin vakaassa tilanteessa. Itäkeskuksen liike oli juuri lopetettu, sillä kauppakeskusta remontoitiin, eikä tilaa meinannut löytyä. Kun uusi liiketila löytyi, Salmenkallion työntekijät olivat jo ehtineet siirtyä muihin hommiin ja yrittäjä päätti vetäytyä Itiksestä. Helpottavaa oli lopulta se, ettei muutto muihinkaan kauppakeskuksiin toteutunut, sillä se olisi maksanut yksistään muuttokustannuksina satoja tuhansia, Salmenkallio lisää.

Koronakevään tuottama luppoaika käytettiin liikkeissä muun muassa opiskeluun ja verkkokaupan pyörittämiseen kotiinkuljetuksineen. Yrittäjä painottaa opiskelun merkitystä, vaikka takana olisi pitkältikin työvuosia.

– Aina tulee uutta ja aina jotain pientä myös unohtuu. Mitä paremmin osaat sun duunin, sitä paremmin viihdyt työpaikalla, hän kiteyttää.

Yllättävissä tilanteissakin osaa vastata asiakkaiden kysymyksiin, eikä vastakkainasettelua työntekijän ja asiakkaan välille pääse syntymään. Varmuus lievittää stressiä myös kun tietokone tilttaa tai muuta tapahtuu.

Salmenkallio laati jopa kokeet myyjille ja keskusteli kaikkien kanssa henkilökohtaisesti.

– Näillä kokeilla tai kyselyillä kartoitettiin myös sitä, mitä työntekijä ajattelee tietystä asiasta, ei vain sitä, osaako jonkin asian.

Salmenkallio kokee, että asiakkaiden suhtautuminen koronakriisissä oli jopa liikuttavaa. Oltiin aidosti huolissaan yrityksen ja kauppojen tulevaisuudesta.

– Minut on monessa liemessä keitetty ja tietysti jollain tasolla tilanne huolestuttaa, mutta synkkyydessä vellominen ei auta asiaa. Olen enemmän ratkaisukeskeinen.

– Tässä on lamat nähty ja kyllä palvelu on aina se millä pärjää. Täytyy olla valmis ottamaan myös palautetta ja kritiikkiäkin vastaan, toteaa 1992 juuri pahimman laman iskiessä ensimmäisen liikkeen perustanut Salmenkallio.

Kuka?

Saara Salmenkallio

Perusti Funky Lady -alusvaateliikkeen vuonna 1992 Fredrikinkadulle, jossa kauppa toimii edelleen. Fredalta yritys laajentui ketjuksi. Asuu Espoossa.

Palkittiin viime vuonna vuoden etelähelsinkiläisenä yrittäjänä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut