Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Muotikauppa kutistuu vauhdilla, miinusta luvassa yli 500 miljoona euroa – polkupyörien kova menekki puolestaan tuki urheilukauppaa

Muotikauppojen ovet käyvät nyt harvakseltaan. Alan myynti on rojahtanut tänä vuonna jo viidenneksen alaspäin.

Yksin heinäkuussa myynti laski kahdeksan prosenttia, tiedottaa Muoti- ja urheilukauppa ry.

Koronapandemian myötä muotikauppaa uhkaa myös työllisyyden lasku.

Kodintekstiilien myynti on ollut ainoa, joka on kyennyt viime vuoden tahtiin, kun suomalaiset ovat satsanneet kotiensa viihtyvyyteen.

Urheilukaupassa myynti laski alkuvuonna kaksi prosenttia. Yli kolmanneksella kasvanut pyöräkauppa auttoi, kun urheilukaupan vaatemyynti putosi vajaat kuusi prosenttia.

Tiedot perustuvat Muoti- ja urheilukauppa -yhdistyksen jäsentilastoon, jossa on 1 400 myymälää ja verkkokauppaa. Otos edustaa 65 prosenttia koko markkinan arvosta.

– Näillä myynneillä muotikaupan arvon ennustetaan tänä vuonna jäävän viisitoista prosenttia miinukselle viime vuoden myynneistä. Rahassa tämä on 531 miljoonaa euroa, kertoo yhdistyksen toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää tiedotteessa.

Kankaanpää toteaa, että 90-luvun lamassa muotikaupasta katosi kolmasosa, mikä nykyrahassa olisi 1,2 miljardia euroa.

Kotimainen verkkokauppa on vuoden alusta kasvanut kengissä 119 prosenttia ja vaatteissa 105 prosenttia samalla, kun muodin verkkokauppa EU-maista Suomeen on noussut 6,7 prosenttia.

Verkkokaupan osuus koko muotikaupan volyymista on kuitenkin edelleen pieni, noin 16 prosenttia.

Kivijalkamyymälöiden kävijämäärissä odotukset ovat hivenen parantuneet keväästä. Noin kolmannes kaupoista kertoo kävijöitä olleen kesän aikana jopa enemmän kuin viime vuonna. Odotukset seuraaville kuukausille ovat kuitenkin vaisut.

– Asioinnit myymälöissä ovat ilahduttavasti palautuneet lähemmäs normaalia, mutta nyt uhkana on pelko uudesta korona-aallosta ja kuluttajien ostovoiman romahtaminen heikentyvän työllisyyden vuoksi, sanoo Kankaanpää.

Hänen mukaansa muotikaupan odotukset ovat perustellusti synkät. Toipumista saadaan odottaa ainakin vuoden päähän.

– Teollisuudessa ja tavarantoimittajilla heijastusvaikutukset näkyvät vielä ensi syksynäkin, Kankaanpää arvioi.

Muoti- ja urheilukauppa työllistää 30 000 suomalaista. Liikevaihtoa ala tekee 4,7 miljardia euroa vuodessa, josta urheilukauppa 1,1 miljardia.