Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti, 52, kiertää Helsingin katuja aakkosjärjestyksessä, takana niitä on jo 2000 kilometriä: "Vaimo ja kaverit pitivät tätä alkuun huvittavana"

Pyöräily: Korona esti keväällä perinteisen pyöräretken Eurooppaan. Matti fillaroi nyt Helsingin katuja.

Roihuvuorelainen Matti Kinnunen, 52, kiertää Helsingin katuja aakkosjärjestyksessä. Ehkä erikoiselta kuulostava idea sai alkunsa keväällä, kun korona sulki Suomen rajat.

– Tavallisesti olemme lähteneet kesäisin pyöräilemään Eurooppaan, mutta nyt ei lähdetty, Kinnunen toteaa vaimonsa kanssa tekemistään pyöräretkistä.

– Ja kun kahvilatkin olivat keväällä kiinni, niin mietin, että tämähän olisi kiva tapa nähdä Helsinkiä.

Nyt takana on 44 katua ja yli 2 000 kilometriä. Helsingissä katuja on noin 4 200. Kinnusen tavoitteena on ajaa niistä jokainen päästä päähän ja kirjoittaa lyhyt kuvaus omaan blogiinsa. Ensimmäisen urakkaan kuuluvan pyöräretkensä Kinnunen teki perjantaina 22. toukokuuta.

– Tämä urakka ei ihan heti lopu. Se kestää ehkä kymmenen vuotta, jos jaksaa.

Kymmenessä vuodessa ajokilometrejä tulee kertyneeksi arviolta noin 40 000.

Vaimo ja kaverit pitivät tätä alkuun huvittavana.

– Vaimo ja kaverit pitivät tätä alkuun huvittavana. Sanoivat, että ajatus on pähkähullu. Nyt he kyselevät mikä kirjain on menossa, Kinnunen hymähtää.

Joonaksen menopeli saa vastaantulijat hymyilemään ja tsemppaamaan – "Sellaista ei koe esimerkiksi juoksulenkeillä"

Tällä hetkellä aakkosissa on meneillään vasta B-kirjain, koska Helsingissä on jo A:lla alkavia katuja kymmeniä. Perjantaisena aamuna Kinnunen saapuu pyörällään Kaartinkaupungissa sijaitsevalle Bernhardinkadulle.

– Yritän aina painaa mieleeni, mitä kadulla on tai jos siellä sillä hetkellä tapahtuu jotakin.

Bernhardinkadulla on työmaa, vanhoja arvotaloja ja koulu, Svenska normallyceum, jota mies ei ole aikaisemmin huomannut. Seppelepäistä pikkuvauvaa kantava juhlaväki kävelee ohi.

– Ihmiset näyttävät erilaisilta eri kaupunginosissa. Monet äveriäät alueet ovat myös todella hiljaisia. Lähiöissä on kotoisampaa. Esimerkiksi Malmilla ihmiset ovat enemmän ulkona kuin Kulosaaressa, sanoo 30 vuotta Helsingissä asunut Kinnunen.

Yksi ajatus pyöräilyurakan aloittamisessa oli tutustua Helsinkiin uusin silmin.

– Tässä tulee samalla nähtyä kaupunkia aivan eri tavalla, löytää hienoja paikkoja. Historia tulee lähelle. Lisäksi pyöräily kaupungissa on lähes yhtä nopeaa kuin julkinen liikenne.

Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"

Uuden pyöräretken mies tekee noin joka toinen päivä. Kinnunen on laskenut, että oli seuraavaksi aakkosjärjestyksessä sijaitseva katu sitten missä tahansa Helsingissä, ajomatkaa kertyy usein noin kymmenen kilometriä suuntaansa. Joskus samat pyöräreitit tulevat hyvinkin tutuiksi.

– A:lla alkavia katuja on erityisen paljon kahdessa paikassa. Ajoin kesällä viikon ajan Puistolan ja Vuosaaren väliä. Loppuviikosta alkoi tuntua, että tämä väli on jo nähty.

Listan kaupungin kaduista Kinnunen on ottanut kaupungin sivuilta, Helsingin katujen puhdistussuunnitelmasta. Seuraavaksi mies suuntaa pyörällään Kulosaareen ja Bertel Jungin tielle.

Pyörävarkauden uhri ja poliisi virittivät ansan varkaalle – "Asunnosta takavarikoitiin yhteensä 30 anastetuksi epäiltyä polkupyörää tai polkupyörän runkoa"

Helsingistä pyöräilyn mekka? – Himofillaroija Minttu Mustakallio myisi upeaa pyöräily-Helsinkiä turisteille