Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tämähän muistuttaa hölmöläisten peiton jatkamista" – Kitkarenkaiden osuus Helsingissä on reilusti alle puolet ja nastarenkaita halutaan rajoittaa kielloilla, näin kommentoivat asukkaat

Helsingin kaduille suunnitellusta nastarengaskiellosta on tullut palautevyöry kaupungin verkkosivuille. Kerrokantasi.hel.fi-palvelussa asiasta on jätetty yli 1 900 kommenttia. Keskustelu on avoinna vielä joitakin päiviä.

Uusi tieliikennelaki ei enää velvoita käyttämään talvirenkaita tiettynä aikana. Siksi Helsinki on käynnistänyt selvitystyön, jossa määritellään periaatteet, joiden perusteella nastarenkaiden käyttöä voisi rajoittaa kaduilla uudella liikennemerkillä. Mahdollinen kielto koskisi vain läpiajoa.

Kaupunki kysyy nyt asukkailta muun muassa sitä, "miten uusi lakipykälä vaikuttaa talvirenkaiden käyttöösi jatkossa". Tällä hetkellä kitkarenkaiden osuus Helsingissä on alle 30 prosenttia (HU 5.8.).

– Jatkan kitkoilla niin kuin viimeisen 15 vuoden ajan. Helsingissä on talvisinkin kesäkelit, ei mitään tarvetta nastoille, yksi vastaaja sanoo.

– En voi vaihtaa kitkarenkaisiin, koska lähisukulaisia asuu sen verran pohjoisessa. Pakko olla nastat, että pääsee perille. Pikkuinen auto ja kitkat on muutenkin huono yhtälö. Meren läheisyydestä aiheutuva ilmankosteus teettää paljon mustaa jäätä, toinen kommentoi.

– Nykyaikaiset nastarenkaat eivät aiheuta merkittäviä pienhiukkaspäästöjä. Jos kitkarenkaiden osuus kasvaa, joudutaan teitä hiekoittamaan ja/tai suolaamaan, joka vain pahentaisi terveyshaittoja, eräs arvelee.

– Olen ajanut kitkarenkailla 25 vuotta. Niillä pärjää mainiosti, nastoja en tule hankkimaan ikinä! Turvallisuus on kiinni omasta päänupista. Silloin kun on liukasta ajetaan rauhallisemmin, yksi vastaaja muistuttaa.

Kaupunki tiedustelee, mille alueille kaupunkilaisten mukaan nastarengaskielto sopisi. Tällä hetkellä kieltoa on ajateltu esimerkiksi kaduille, joilla on kouluja tai päiväkoteja.

Vastauksissa on paljon hajontaa. Osa laittaisi nastarengaskiellon vilkkaille pääkaduille kuten Mäkelänkadulle ja Mechelininkadulle, osan mielestä nastarenkaat voisi saman tien kieltää koko Kehä I:n sisäpuolella.

Asukkailta kysytään myös, miten liikenneturvallisuutta Helsingissä voisi parantaa, jotta kitkarenkaiden osuus kasvaisi.

– Koko kysymys on aivan absurdi. Pitäisi siis parantaa liikenneturvallisuutta, jotta autoilijat nastarenkaiden sijasta käyttäisivät kitkarenkaita, jotka huonon jääpitonsa vuoksi heikentävät liikenneturvallisuutta. Tämähän muistuttaa hölmöläisten peiton jatkamista, ihmetellään kommenteissa.