Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pari vuotta sitten avannut Lumi tarjoaa harvinaista herkkua suoraan Jäämereltä – skandinavian keittiöllä on Helsingissä vain muutama vaalija

Kuningasravut: Skandinavian keittiöllä on Helsingissä vain muutama vaalija.

Uusi Suomi uutisoi vuonna 1938, kuinka kotimaiset katkaravut ovat saapuneet Helsingin ravintoloihin.

Jos Petsamosta ei olisi louhittu nikkelimalmia, jota itänaapuri niin kovasti halusi, meillä olisi nyt myös kotimaiset kuningasravut.

Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version

Ravintola Lumi saa Jäämeren herkun norjalaiselta tukkurilta, jonka pitää visusti liikesalaisuutenaan. Kilpailu parhaista kuningasravuista on kova ja kalastus jopa hyytävän vaarallista.

Lumi tuli Helsinkiin kaksi vuotta sitten. Sitä ennen se toimi Saariselällä yli kahdeksan vuoden ajan Raitopolulla vastapäätä kylpylähotellia.

Osa Lapin-matkaajista on yllättyneitä, kun löytää nyt tutun yrittäjäpariskunnan Teuvo ja Kaija Rutasen Töölönlahdelta tiloista, joissa toimi aiemmin Eatos Mexican Diner.

Keittiömestarina toimii Kaija, joka on aloittanut uransa Töölönlahden toiselta kantilta InterContinentalista samalla kun kävi ravintolakoulu Perhoa 1980-luvun lopulla. Neljännen polven helsinkiläinen vaalii skandinaavista keittiötä voimakkaalla pohjoisella tuulahduksella.

Niin kauan jaksan kuoria perunoita, kun on hyvä fiilis.

Paikan yksi erikoisuus on kuningasrapu, joka oli alunperin tulokaslaji ja vitsaus norjalaiskalastajien pyydyksissä – kunnes kirosanasta tuli himoittu herkkubisnes.

Kuningasrapua pitää listoillaan esimerkiksi Vuoden Ravintola 2020 tittelin ja suuren tv-julkisuuden Ranskassa saanut Aanaar Inarista. Levin kävijät tuntevat King Crab Housen akvaariostaan.

Suosittu ruokarekka muuttui oikeaksi ravintolaksi Helsingissä – uusi annos haastaa hittiburgerin

Etelässä se on harvinaisempi ja toki myös arvokas herkku. Syyt ovat tässä:

– Saatavana on kahdenlaista rapua. Toiset pakastetaan heti pyydettäessä. Toiset pakastetaan, sulatetaan, keitetään ja pakastetaan, Teuvo selittää.

Lumessa käytetään vain kerran pakastettuja, ja siksi tilaus pitää tehdä 48 tuntia ennen ruokailua.

Parhaat ravut pyydetään marraskuusta helmikuuhun. Paljastettakoon yksi salaisuus: urospuolisten liha on kiinteämpää ja maukkaampaa.

Pohjoinen ulottuvuus näkyy myös porossa, joka on mukana jopa talon etanoissa. Erikoisannoksessa valkosipuli on saanut tehdä tilaa poro-aurajuustomaustevoille.

Kesän kalat ovat ahven ja muikku. Syksy tuo tullessaan kotimaisen villilohen ja villin inarinraudun. Lisukkeet ovat kotimaisia, esimerkiksi lohelle tulee metsäsieniohratto.

Helsinkiin aukesi kesällä huima määrä uusia ravintoloita – tässä 10 mielenkiintoisinta ja yksi yllättävä harvinaisuus

Talven listoille nousevat tukevat lämpimät, kuten porofilee ja porovorschmack.

Itse tehty on sanapari joka toistuu: itse kuoritut perunat, piimään tehty saaristolaisleipä ja esimerkiksi vanhan ajan vaniljajäätelö.

– Niin kauan jaksan kuoria perunoita, kun on hyvä fiilis, Kaija naurahtaa.

Valmis vegepihvi on heille kauhistus. Talon vegaanisessa kasvispihvissä on pääraaka-aine parsakaalin lisäksi lehtikaalia, hernettä, pinaattia, chiliä ja basilikaa.

Jospa tehtäisiin aikamatka Töölönlahden toiselle puolelle ja 1980-luvulle? Mikä oli silloin suosittua?

– Omeletit ja voileivät, kuten oskarinleipä. Kaikki toimi silloin vatitarjoiluna. Nyt sitä ei edes opeteta kouluissa.

"Koska olet viimeksi kehunut suomalaista ruokaa?" – älä unohda näitä klassikkoravintoloita

Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa