"Koska olet viimeksi kehunut suomalaista ruokaa?" – älä unohda näitä klassikkoravintoloita

Hankolaislähtöinen skandinaavi På Kroken ei menestynyt Hietalahdessa. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

”Koska olet viimeksi kehunut suomalaista ruokaa ystävällesi?”

Asiantunteva ystäväni aloittaa provosoivasti artikkelin kirjassa, joka ilmestyy myöhemmin tänä vuonna. Samalla hän muistuttaa, että Suomen joukkue menestyi erinomaisesti jo 1954 (!) Sveitsissä järjestetyssä kansainvälisessä keittiötaidon näyttelyssä.

Pari vuotta sitten avannut Lumi tarjoaa harvinaista herkkua suoraan Jäämereltä – skandinavian keittiöllä on Helsingissä vain muutama vaalija

Skandinaavinen keittiö on kovassa huudossa maailmalla, ja pohjoismaat pärjäävät kovissa kilpailuissa, mutta miten se näkyy meillä ravintoloissa?

Takapakkeja on tullut. Ravintola Skøgul lopetti alta vuoden Jätkäsaaressa. Kauan ei kestänyt Hietalahdenrantaan tullut hankolaisyrittäjien På Kroken.

Mutta on niitä edelleen. My Helsinki -sivusto tarjoaa viittä, joista tosin niistäkin yksi – Werner – on jo vaihtanut liikeideaa. Kruununhaan Jord ja Kuurna sekä Kaartinkaupungin Juuri ja Spis toimivat edelleen.

Haku- ja varauskoneet tarjoavat tukuittain vaihtoehtoja, joista osa liikuskelee yleiskeittiöiden puolella. Niihin tulee osumia, koska paikka on tägännyt itselleen mahdollisimman monta tyylivaihtoehtoa.

Näitä ei kuitenkaan kannata unohtaa:

Karljohan Yrjönkadulla on vuosikymmenten klassikko muun muassa sisäelinruokineen ja lipeäkalailtoineen.

Suomalainen klubi Kansakoulukujalla on auki myös ei-jäsenille.

Klassikkoravintolat, kuten Elite, Kolme Kruunua, Kosmos, Meiccu, Messenius ja Sea Horse, vaalivat yhteispohjoismaisia herkkuja.

Lappiravintoloiden ehdoton ykkönen Helsingissä on Kultá Kitchen & Bar. Moderni. Ei lappikitschiä. Tyyris.

Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"

Zetor on paikka, jossa ulkomaalainen vieras löytää Suomen – vähän niin kuin poronnahan Kauppatorilta.

Jos ulkomaanvieraan haluaa viedä todella erikoiseen paikkaan, Pohjoisen Hesperiankadun Konditoria Hopia on herkkä elämys.

Mitä se skandinaavinen on? Parempi sana on puhua pohjoisesta keittiöstä (Nordic Kitchen), joka yltää idästä Karjalan laulumailta Grönlannin länsirannalle.

Kuten koulussa opimme, Suomi kuuluu Fennoskandian alueeseen. Eikä sen alueella vaikuta keittotaidon matalapaine.

"Paikka, mikä jauhopuntin pitää kokea" – näin lukijat kehuvat Helsingin klassikkoravintoloita

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut