Kahvilatyötekijälle annettiin potkut sairaslomalla – yrittäjälle sakkoja

Helsinkiläisen kahvilan yrittäjä päätti työsuhteen koeajalla työntekijään liittyvien epäilyjen vuoksi ja sai sakkoja työsyrjinnästä, tiedottaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kahvilayrittäjän työsyrjintärikoksesta 20 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa kesäkuun lopulla.

Tapauksessa oli kyse työsuhteen purkamisesta koeajalla sairausloman yhteydessä. Työntekijän tehtäviin oli kuulunut tavanomaisia kahvilatyöntekijän työtehtäviä, kuten tuotteiden myyntiä ja asiakaspalvelua. Tiedotteen mukaan työntekijä oli suoriutunut työtehtävistä pääosin moitteettomasti. Hän oli ilmoittanut työnantajalle tarpeesta jäädä pois työstä muutamaksi päiväksi terveydentilaan liittyvästä syystä. Saatuaan tietää tästä, työnantaja päätti työntekijän työsuhteen.

Käräjäoikeus totesi, että työnantaja oli päättänyt työntekijän työsuhteen pääosin työntekijään liittyvän epäilyksensä perusteella. Epäilyt liittyivät työntekijän terveydentilaan, soveltuvuuteen ja kykyyn suoriutua työstään. Asiassa ei tullut näytetyksi sellaisia puutteita, jotka olisivat osoittaneet työntekijän soveltumattomaksi kyseiseen työhön.

Käräjäoikeus totesi myös, että työsuhdetta ei saa päättää epäasiallisella eikä syrjivällä perusteella. Perusteen asiallisuutta on arvioitava koeajan tarkoituksen valossa. Perusteen pitää olla todellinen, eikä pelkkiä epäilyjä pidetä asiallisina päättämisperusteina. Käräjäoikeus katsoi terveydentilalla olleen vaikutusta tehtyyn ratkaisuun, ja piti työsuhteen päättämistä syrjivänä ja epäasiallisena, sanotaan tiedotteessa.

Työsyrjinnästä ei ole kyse silloin, jos työnantajan menettelyyn on olemassa jokin painava, hyväksyttävä syy. Työnantajan epäily ei ollut kuitenkaan sellainen painava, hyväksyttävä syy, joka olisi oikeuttanut päättämään työntekijän työsuhteen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut