Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Negatiivista koronatestiä ei voida vaatia koulussa tai päivähoidossa – vanhemmat kiukustuneita 1–2 tunnin jonotuksesta Helsingin koronapuhelimeen

Päiväkotien ja koulujen koronaohjetta on tarkennettu opetus- ja kulttuuriministeriössä. Ministeriön mukaan virallista todistusta lapsen negatiivisesta testituloksesta ei tarvitse esittää koulussa tai varhaiskasvatuksessa.

Oireisten tulee kuitenkin herkästi hakeutua koronavirustestiin. Mikäli testitulos on negatiivinen, ja oireilu selvästi vähenemässä, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on vältettävä kontaktia muihin.

Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin.

THL puolestaan kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että lasten jatkuvien samankaltaisen oireiden kohdalla tarvetta ei uuteen testiin ole.

Helsinkiläiskoulu poisti lahjoituksena saamansa desinfiointiportin käytöstä – sumutti puhdistusainetta oppilaiden päälle

Helsingin Sanomien tietojen mukaan OKM:n muokatun ohjeen taustalla on paitsi koronatestauksen ruuhkautuminen eri puolilla Suomea, myös yksityshenkilön tekemät kantelut oikeuskanslerille sekä aluehallintovirastoon. Tartuntatautilain mukaan vain aluehallintovirasto voi määrätä terveystarkastukseen osallistumisen pakolliseksi, ja tällöinkin päätös pitää tehdä yksilöidysti kullekin henkilölle ja vain jos se on välttämätöntä. Näin olleen negatiivista testitulosta ei voida asettaa esimerkiksi varhaiskasvatukseen osallistumisen ehdoksi.

Helsinkiläisvanhemmat ovat erityisesti apulaispormestari Pia Pakarisen (kok.) avoimessa Facebook-ryhmässä purkaneet turhautumistaan siihen, että testausrumba ajanvarauksineen ja tulosten saanteineen voi pitää vanhemman pois töistä ja lapsen pois hoidosta jopa 1,5 viikkoa.

– Lapsi on saattanut olla yli viikonkin terve, mutta ei pääse hoitoon ja vanhemmat töihin kun testijonot ovat pitkät, eräs vanhempi toteaa keskustelussa.

Pikkulapsilla myös pienet nuhakuumeet ovat tuiki tavallisia, joten monessa lapsiperheessä odotetaan kauhulla tulevaa talvea.

Alle 16-vuotiaalle ei voi varata aikaa sähköisen Omaolon kautta tietosuojasyistä ja moni kertoo viettäneensä koronaneuvontapuhelimen jonossa 1–2 tuntia.

Helsingin kaupunki kertoi keskiviikkona kasvattaneensa koronaviruksen näytteenottomäärää viime ja tämän viikon aikana 1 000:sta 1 500:een.

Näytteenottoon pääsyssä on ollut viime aikoina viivettä ja testitulostakin on joutunut odottamaan useampia päiviä.

– Näytteenottomäärän kasvattamisen myötä ruuhkatilanne on helpottamaan päin. Tavoitteemme on, että aikaa yhteydenotosta testituloksen saamiseen menisi reilu vuorokausi. Tämä vaatii paljon koko palveluketjulta, mutta sen eteen tehdään töitä, kaupunki kertoo tiedotteessa.

Henkilökuntapula hidastaa uusien näytteenottopaikkojen avaamista Helsingissä – Näin moni saa tällä hetkellä koronatestistä positiivisen tuloksen

Positiivisia koronavirustapauksia on viime viikon aikana löytynyt noin kaksi jokaista tuhatta testattua kohti.

Helsingin omia näyteenottopisteitä on tällä hetkellä Itäkeskuksessa, Kannelmäessä, Kruununhaassa ja drive-in-piste Malmilla.

Helsinkiläisiä palvelee myös HUSin drive-in-näytteenottopiste Meilahdessa ja lapsiperheitä Uuden lastensairaalan näyteenottopiste.

Lisäksi ulkoisen palveluntuottajan näyteenottopisteitä hyödynnetään Itäkeskuksessa ja Hernesaaressa. Hernesaaren näyteenottopiste avattiin tiistaina.

Helpoin ja suositeltavin tapa yli 16-vuotiaalle on hakeutua koronatestiin on tekemällä koronaoirearvio osoitteessa omaolo.fi.

Koronaneuvontapuhelin on auki joka päivä kello 8–18. Jotta koronaneuvonta palvelisi entistä paremmin, terveyspalvelut ovat siirtäneet aiempaa enemmän resursseja sinne. Lisäksi on aloitettu yhteystyö palveluntuottajan kanssa.

Linnanmäellä 11. elokuuta käyneillä mahdollinen joukkoaltistuminen koronalle

Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu

Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"