Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkö uusi opiskelija yksin? – "On kieltämättä huolestuttavaa..."

Koulutus: Uusien yliopisto-opiskelijoiden yksinäisyys huolettaa. Koronatilanteen vuoksi myös ulkomaanvaihdot ovat monilla jäissä.

Helsingin yliopistossa tänä syksynä aloittavat uudet opiskelijat ovat tiukan paikan edessä.

Koronan vuoksi monia perinteisiä tapaamismuotoja nostettu yliopistossa hyllylle. Esimerkiksi ensimmäisen vuoden opiskelijoiden lähiopetusjaksoja on karsittu rankasti.

– Ryhmäytyminen varsinkin opintojen alussa on opiskelijoille hyvin tärkeää. On kieltämättä huolestuttavaa, kun se jää alkavana lukukautena varsin vähiin, kertoo Helsingin yliopiston opetuksen toimialan kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tekemän terveystutkimuksen mukaan korkeakouluopiskelijoista jopa joka kymmenes tuntee yksinäisyyttä.

Koronaeristyksen aikana yksinäisyydentunne on lisääntynyt.

– Tämä tilanne vaatii opiskelijoiden läheisiltä entistä enemmän herkkyyttä tunnistaa yksinäisyys, Niinistö-Sivuranta muistuttaa.

– Toisaalta YTHS:n asiantuntijoilla on koronapandemian kuluessa ollut mahdollisuus tavata verkossa aiempaa useampia opiskelijoita. Myös opintopsykologisia palveluita on nyt tehostettu.

Käytännön asioissa hankalassa saumassa ovat esimerkiksi ne lääkäri- tai opettajaopiskelijat, joiden opintoihin kuuluu lähijaksoja.

Muun muassa pakolliset opetusharjoittelut on ainakin tänä syksynä pakko hoitaa pääasiassa virtuaalisesti.

– Totta kai opiskelu on erilaista, kun koulujen oppilaita ei voi tavata kasvokkain, vaan ainoastaan virtuaalisesti.

– Toisaalta tulevaisuudessa virtuaaliopetuksen merkitys kasvaa, jolloin tämän koronavuoden opiskelijat ovat saaneet siihen hyvää harjaannusta, Niinistö-Sivuranta korostaa.

Kokonaan oma lukunsa ovat yliopistojen ulkomaisiin opiskelijavaihtoihin valmistautuvat opiskelijat.

Opiskelijavaihdot ovat pandemian takia mullistuneet täysin.

– Helsingin yliopisto ei suosittele suuren koronariskin maihin menemistä, sillä vaihdot ovat yleensä pitkiä.

– Moni vastaanottava yliopisto on tosin jo nyt kieltäytynyt ulkomaisista opiskelijoista. Itse arvostan suuresti suomalaisten opiskelijoiden omaa päätöksentekokykyä, enkä usko, että tämän osalta joudutaan vaikeuksiin, Niinistö-Sivuranta arvioi.