"Toukokuun liikevaihto 0 euroa" – ankean kevään jälkeen Helsingistä risteilyitä tekevä yritys kehitti uuden konseptin

Koronan vaikutukset ovat kolahtaneet luonnollisesti myös saaristoristeilyjä tekeviin yrityksiin Helsingissä.

Helsingin kauppatorilta liikennöivät muun muassa JT-Line Oy ja IHA-Lines Ltd Helsinki Cruises, ja kummassakin yrityksessä matkustajamäärät ovat pudonneet reippaasti.

JT-Linen toimitusjohtaja Juha Tiilikainen kertoo, että tänä vuonna toukokuun liikevaihto on 0 euroa, koska JT-Line ei ajanut tuolloin lainkaan, kuten hallitus ohjeisti.

– Kesäkuussa esimerkiksi kaikki yritysten tilausristeilyt puuttuivat, joka on aika iso prosentti meidän myynnistämme, Tiilikainen kertoo.

Tänä kesänä myös ulkomaisten turistien puuttuminen on tehnyt loven yrittäjien kassaan.

– Ihmiset ovat liikkuneet saarikohteissa, koska säät ovat olleet hyviä. Jos olisi ollut semmoinen kesä kuin vuosi sitten, asiat olisivat todella huonosti, hän sanoo.

Toisaalta JT-Line tekee vuoroliikennettä, jolloin laivat liikkuvat, oli matkustajia tai ei – satoi tai paistoi.

Perheyritys IHA-Linesin toimitusjohtaja Niina Ihalainen kertoo, että pudotusta on tullut 82 prosenttia normaalista toiminnasta.

Liikennöinti aloitettiin kesäkuun alussa ja päivittäiset risteilyt jatkuvat 29. elokuuta saakka.

JT-Line haki tukia Business Finlandilta ja jatkaa sen avuin lokakuulle saakka. Normaalisti risteilijät lopettavat liikennöinnin syyskuun lopulla.

IHA-Lines on kehitellyt jo toukokuusta uudenlaista konseptia, jolla taklaisi hieman koronan aiheuttamaa lovea. Yrityksen liikennöivä Doris-laiva on kiinnitetty Kauppatorin kupeeseen paikoilleen, ja Ihalainen on saanut kaupungilta luvat terassitoimintaan syyskuun loppuun saakka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut