Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Toukokuun liikevaihto 0 euroa" – ankean kevään jälkeen Helsingistä risteilyitä tekevä yritys kehitti uuden konseptin

Koronan vaikutukset ovat kolahtaneet luonnollisesti myös saaristoristeilyjä tekeviin yrityksiin Helsingissä.

Helsingin kauppatorilta liikennöivät muun muassa JT-Line Oy ja IHA-Lines Ltd Helsinki Cruises, ja kummassakin yrityksessä matkustajamäärät ovat pudonneet reippaasti.

JT-Linen toimitusjohtaja Juha Tiilikainen kertoo, että tänä vuonna toukokuun liikevaihto on 0 euroa, koska JT-Line ei ajanut tuolloin lainkaan, kuten hallitus ohjeisti.

– Kesäkuussa esimerkiksi kaikki yritysten tilausristeilyt puuttuivat, joka on aika iso prosentti meidän myynnistämme, Tiilikainen kertoo.

Tänä kesänä myös ulkomaisten turistien puuttuminen on tehnyt loven yrittäjien kassaan.

– Ihmiset ovat liikkuneet saarikohteissa, koska säät ovat olleet hyviä. Jos olisi ollut semmoinen kesä kuin vuosi sitten, asiat olisivat todella huonosti, hän sanoo.

Toisaalta JT-Line tekee vuoroliikennettä, jolloin laivat liikkuvat, oli matkustajia tai ei – satoi tai paistoi.

Perheyritys IHA-Linesin toimitusjohtaja Niina Ihalainen kertoo, että pudotusta on tullut 82 prosenttia normaalista toiminnasta.

Liikennöinti aloitettiin kesäkuun alussa ja päivittäiset risteilyt jatkuvat 29. elokuuta saakka.

JT-Line haki tukia Business Finlandilta ja jatkaa sen avuin lokakuulle saakka. Normaalisti risteilijät lopettavat liikennöinnin syyskuun lopulla.

IHA-Lines on kehitellyt jo toukokuusta uudenlaista konseptia, jolla taklaisi hieman koronan aiheuttamaa lovea. Yrityksen liikennöivä Doris-laiva on kiinnitetty Kauppatorin kupeeseen paikoilleen, ja Ihalainen on saanut kaupungilta luvat terassitoimintaan syyskuun loppuun saakka.