Pääsylipulla matkustusaikaa taidetapahtumiin? – helsinkiläisten pääsyä kulttuurielämyksiin halutaan helpottaa

Visio: Kaupungin tyhjiä tiloja toivotaan kulttuurikäyttöön.

Vuonna 2030 kulttuuri sykkii Helsingissä entistä rikkaampana ja monipuolisempana. Taiteesta on silloin tullut osa jokaisen helsinkiläisen arkea, joka luo hehkua epävarmoihinkin aikoihin.

Helsinki sai kuluneella viikolla tuoreen taide- ja kulttuurivisionsa, jota valmisteltiin laajalla joukolla lähes puolitoista vuotta.

Visionäärit haluavat jatkossa helpottaa helsinkiläisten osallistumista taide- ja kulttuuririentoihin.

Yhden ehdotuksen mukaan pääsylipulla taidetapahtumaan voisi saada tunnin ilmaista matkustusaikaa Helsingin seudun julkisessa liikenteessä ennen ja jälkeen tapahtuman.

Pula sopivista toimitiloista on kulttuuriväen ikuinen riesa juuri pääkaupungissa.

– Helsingin kaupungilla on runsaasti tyhjillään olevia tiloja joita voitaisiin ottaa kulttuurikäyttöön esimerkiksi tarjoamalla niitä alennetulla hinnalla työskentelyyn ja esittämiseen, suunnittelee visiotyöryhmän puheenjohtaja, Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Aleksi Malmberg

Hyvä tapa vetää uudet helsinkiläiset kulttuurin pyörteisiin on työryhmän mukaan kutsua vastasyntyneet lapset jo neuvolassa Kulttuurin kummilapset -ohjelman pariin.

Ohjelma takaa kouluikään asti jokaiselle vähintään kaksi maksutonta kulttuuritapahtumaa vuosittain. Ohjelmaan ilmoittautuvat lapset saavat kummikseen kulttuuritoimijan.

Hanasaaren voimalaitokseen ehdotetaan rakennettavaksi vuoteen 2030 mennessä kulttuurin, teknologian ja kestävän kehityksen keskus.

Samoin Suvilahden alueesta halutaan kehittää ympärivuotinen tapahtuma-alue.

Helsingin toivotaan lisäävän taideaineiden tuntimäärää kouluissaan.

Ja jotta elokuvien, sarjojen ja pelien tuotanto saisi Helsingissä lisää potkua, tälle työlle olisi luotava lisää kannustinmalleja.

Itsenäisen, kulttuurikentän erilaisista vaikuttajista koostuneen työtyhmän työ luovutettiin kaupungille tiistaina.

– Elämme nyt poikkeuksellisia aikoja. Nyt luotu visio on erittäin merkityksellinen jo siitäkin syystä, että taide ja kulttuuri auttavat helsinkiläisiä kohtaamaan tuntemattoman tulevaisuuden, Aleksi Malmberg korostaa.

– Nopeasti muuttuvassa maailmassa taide auttaa meitä pysähtymään sen äärelle mitä emme ymmärrä, mikä on vaikka rikki tai mikä on kaunista.

Malmberg luottaa siihen, että Helsinki osaa tulevina vuosina käyttää kulttuuria kaupungin kehittämistyöhön aiempaa paremmin.

– Jotta kaupunkilaisille voitaisiin luoda hyvä elämä muuttuvassa maailmassa, Helsingin kannattaa tuoda taide ja kulttuuri kaupungin kehittämisen ytimeen.

– Kun tämä visio on julkistettu, keskustelu oikeastaan vasta alkaa. Ja sen jälkeen muutoksen tekeminen yhteisesti todeksi.

Taide- ja kulttuurivisiohanke ei ole Helsingissä enmsimmäinen. Kirjailija Jörn Donner (1933–2020) toimi 1990-luvun alussa Helsingin kulttuurin kehittämissuunnitelman vetäjänä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut