Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Risto, 85, jäi asuntonsa vangiksi vuokratalon 7. kerrokseen Helsingissä – hissin korjaaminen kestänyt yli viikon, eikä loppua näy

Kerrostalo: Seitsemännessä kerroksessa asuva Risto, 85, voi joutua odottamaan ulospääsyä vielä päivätolkulla.

Hissin rikkoutuminen vaikeuttaa merkittävästi asukkaiden elämää kahdeksankerroksisessa talossa Koskelassa. Kunnalliskodintie 6:ssa sijaitseva hissi hajosi jo perjantaina, mutta sitä ei ole saatu korjattua, koska talon omistavan Hekan mukaan tarvittavaa varaosaa ei ole saatavilla Suomesta.

Talossa asuu paljon iäkkäitä ihmisiä, sanoo seitsemännessä kerroksessa asuva 85-vuotias Risto.

– Olen hyvin turhautunut. Itse en ole päässyt ulos perjantain jälkeen. Minulla on vakavia sairauksia, ja henki loppuisi kesken puolivälissä jos lähtisin kulkemaan rappusia. Moni liikkuu pyörätuolilla. Heidän tilanteensa on vielä ongelmallisempi. Tämä tuntuu heitteillejätöltä. Onneksi tuttavani voi käydä puolestani kaupassa.

Hekan mukaan asukkaille tiedotetaan kaupungin sosiaalitoimen asumisneuvojien yhteystiedot.

– Heiltä saa ohjeita ja yhteystietoja arjessa pärjäämiseksi, sanoo huollon kiinteistöpäällikkö Jarno Mäki Hekan etelän alueelta.

– Nämä ovat harmillisia tilanteita. Kyseessä on korkea talo ja osalle asukkaista liikkuminen voi olla heikompaa.

Hissistä hajosi turvapiirikortti. Rikkoutuminen estää hissin turvallisen käytön.

– Meillä ei ole valitettavasti tietoa uuden turvapiirikortin toimitusajasta. Varaosa täytyy tilata tehtaalta Euroopasta.

Mäki sanoo, että yleensä hissien viat saadaan korjattua nopeasti, mutta tällä kertaa varaosan saaminen on vaikeampaa.

– Suuremmalla todennäköisyydellä hissin korjaamisessa menee kauemmin kuin normaalisti. Sen jälkeen kun varaosa saapuu Suomeen, itse korjaaminen ei kestä kauan. Teemme kaiken niin nopeasti kuin mahdollista. Viikonloppu toi tilanteeseen lisää viivettä.

Mäen mukaan viime keväänä hissien varaosien saatavuudessa oli ongelmia, koska korona oli sulkenut tehtaita Euroopassa. Tällä hetkellä vastaavaa ongelmaa ei pitäisi olla. Eniten hissin käyttöhäiriöitä tapahtuu talvisaikaan.

Hissi rikkoontui rapussa, jossa on 24 asuntoa. Talossa on useita hissejä, mutta kulkeminen rapusta toiseen ei ole mahdollista. Yhteensä rappuja on 17.

Hajonnut hissi on uudistettu vuonna 2016.

– Eri rappujen hissit ovat olleet rikki lyhyitä aikoja useasti, asukas kertoo.