Hypoteekkiyhdistys listasi nyt asuntomarkkinoiden voittajat ja häviäjät – koronakuopasta noustiin alkukesällä nopeasti

Koronavirusepidemian vaikutus asuntojen hintoihin on ollut vähäisempi kuin kaupankäynnin vilkkauteen, tiedottaa Suomen Hypoteekkiyhdistys. Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo) listaa tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan asuntomarkkinoiden voittajat ja häviäjät poikkeuksellisen korona-ajan tässä vaiheessa.

Voittajiin kuuluvat yhdistyksen tiedotteen mukaan seuraavat: Ensiasunnon ostajat vakailla työpaikoilla, suurimmat ammattimaiset sijoittajat, jotka saavat nippualennuksia rakentajilta sekä rahoitusta suoraan markkinoilta. Myös kodeissaan pysyvät asuntovelalliset kuuluvat Hypon mielestä voittajiin, koska korot pysyvät pohjilla ja lyhennysvapailla saa joustoa. Vakavaraisia asuntosäästäjiä, joilla on hyvä vuokralainen, kantaa kassavirta koronakriisin yli. Lisäksi voittajiin luetaan maakuntakeskuksiin muuttavat, sillä opiskelijoilta jää asuntoja vapaiksi.

Häviäjien joukkoon Hypo lukee maakuntakeskuksien asuntosijoittajat ilman talouspuskureita, sillä tiedotteen mukaan heille on luvassa tyhjäkäyttöä tai vuokra-alea. Myöskin niin sanotuilla bullet-lainoilla ja suurella velkavivulla pelaavat sijoittajat Hypo laskee häviäjien joukkoon, sillä sen mukaan jälleenrahoitusriski realisoituu.

Häviäjien joukkoon Hypo asettaa myös ylisuuren yhtiölainan kanssa kipuilevat sijoittajavaltaiset taloyhtiöt, sillä vastikkeiden maksu vaikeutuu. Häviäjien ryhmään kuuluvat Hypon mielestä myös pakkomyyntiin ajetut, työpaikkansa menettäneet asunnon omistajat sekä lomautetut vuokra-asujat. Jälkimmäinen ryhmä siksi, että omistusasuja saa lyhennysvapaata kriisin keskellä, mutta vuokra ei jousta.

Hypon tiedotteen mukaan asuntokauppa kuroi alkukesällä nopeasti umpeen koronan vuoksi keväällä syntynyttä historiallista kuoppaa. Kauppoja tehdään silti yhä noin 10 prosenttia vähemmän kuin helmikuussa. Kauppamääristä suli keväällä hetkessä 35 prosenttia, kun tautitilanne paheni. Koronan vaikutus hintoihin on ollut vähäisempi kuin kaupankäyntiin, mutta silti koko maan hintakehitys jää pakkaselle ensi kertaa vuoden 2015 jälkeen.

– Ennustamme että hinnat laskevat 1,0 prosenttia koko maassa. Pääkaupunkiseudulla hinnat pysyvät vastaavasti 1,0 prosentin nousussa. Hintaero kasvukeskusten ja haja-asutusalueiden välillä kasvaa edelleen, sillä koronan keskelläkin väkimäärä kasvoi lähinnä Helsingin, Tampereen ja Turun seutukunnissa, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo tiedotteessa.

Hänen mielestään vuokra-alet saattavat olla syksyllä täyttä totta maakuntakeskusten pienissä asunnoissa.

– Opiskelijat jatkavat opintojaan etänä, joten monessa yliopistokaupungissa asuntomarkkinat ottavat uutta kulmaa, kun suuri joukko asunnon tarvitsijoita näyttää jäävän saapumatta, Brotherus kertoo tiedotteessa.

Kasvaneeseen pienasuntojen kysyntään on reagoitu osassa kuntia sallimalla runsas yksiötuotanto. Etenkin Vantaalla yksiöiden lukumäärä on ollut kovassa kasvussa viime vuodet. Tuoreet tiedot osoittavat, että Vantaalla yksiöiden hinnat romahtivat kuluvan toisella vuosineljänneksellä.

Helsingin korkeasti koulutetut keskittyvät yhä vahvemmin samoille asuinalueille – näitä kaupunginosia he suosivat

Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut