Myrkyllinen sieniapaja huolestuttaa Keskuspuistossa – "Tietävätkö he, ettei niitä saa poimia"

Ruoka: Maunulan entinen ampumarata on jättänyt korkeat lyijypitoisuudet maastoon, jonka vuoksi alueen sieniä ja marjoja ei suositella syötäväksi vieläkään.

Tatteja ja kantarelleja puskee sammalpeitteen läpi Keskuspuistossa Maunulan ulkoilumajan lähimaastossa.

Sienestäjä kuitenkin saattaa törmätä yhteen 11:stä kyltistä, jossa sanotaan, ettei kaupunki suosittele sienien ja marjojen keräämistä syötäväksi. Teksti on suomeksi ja ruotsiksi.

– Olemme saaneet tänä vuonna yhteydenottoja kaupunkilaisilta, jotka ovat nähneet ulkomaalaisen näköisiä poimimassa, ja he ovat olleet huolissaan siitä, että tietävätkö he, ettei niitä kannata poimia, kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg sanoo.

Sen vuoksi kaupunki aikoo ensi vuonna uusia kyltit niin, että esimerkiksi kuvilla tulisi selväksi kaikenkielisille, ettei sieniä ja marjoja saa syödä.

Kaupunkilaisten yhteydenotot ovat tänä vuonna koskeneet myös sitä, että voiko alueella olevia marjoja jo poimia. Tänä vuonna esimerkiksi mustikkaa on ollut runsaasti tarjolla, ja poimijat ovat varmasti mielineet ”kielletylle alueelle”.

Sienet ovat ylittäneet raja-arvot reilusti.

Vuonna 2012 tehty selvitys on kuitenkin Riikka Åbergin mukaan edelleen voimassa. Sen mukaan vuosina 1917–1962 toimineen ampumaradan vuoksi alueella on kohonneita lyijypitoisuuksia. Sienistä mitattiin tuolloin suurempia lyijypitoisuuksia kuin EU-lainsäädäntö sallii elintarvikkeissa olevan.

–  Ei niitä kerralla saisi syötyä niin suuria määriä, että siitä akuutti lyijymyrkytys tulisi. Lyijy on kuitenkin myrkyllinen raskasmetalli, jota elintarvikkeissa ei tulisi olla ja joka on haitallinen terveydelle. Sienet ovat ylittäneet raja-arvot reilusti, Åberg sanoo.

Helsingissä ei Åbergin tiedon mukaan ole muita sienestys- ja marjastuspaikkoja, missä tarvitsisi varoittaa lyijypitoisuuksista.

– Kylttejä ei ainakaan ole muualla Helsingissä, hän sanoo.

Sienestäjän kannattaakin Helsingissä suunnata muualle Keskuspuistoon, tai Vuosaareen esimerkiksi Uutelaan. Åberg vinkkaa, että myös pääkaupunkiseudun metsissä, kuten Nuuksiossa voi olla hyviä sieniapajia.

Kun Tšernobylissä sattui ydinvoimalaonnettomuus vuonna 1986, Suomenkin puolelle kantautui vaarallista säteilyä, jotka näkyvät sienissä edelleen.

– Helsinkiin ei tullut laskeumaa niin, että sillä olisi täällä merkitystä, Åberg kertoo.

Helsingin ympäristöpalvelut selvitti syksyllä 2018 Helsingissä myynnissä olevien sienten lyijyn, kadmiumin sekä radioaktiivisen cesiumin pitoisuuksia. Lyijyn ja kadmiumin pitoisuudet kaikissa tutkituissa näytteissä olivat vähäiset. 21 näytteestä kahdessa todettiin korkea säteilymäärä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut