Ajopelko voi jopa estää ajamisen Helsingin keskustassa – Liikenneopettaja: "Kun lähestymme raitiovaunuja, iskee jännitys"

Ajoneuvot: Liikennefobia on todellinen ilmiö, joka voi johtua esimerkiksi aiemmasta kolarista.

Ajopelkoa esiintyy liikenneopettajan näkemyksen mukaan eniten isoissa kaupungeissa ja etenkin nuorilla tytöillä. Arkisto / Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Kokematonta autonkuljettajaa voivat hirvittää Helsingin keskustan monet kaistat, bussit, raitiovaunut, ruuhkat sekä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden suuret määrät.

Liikenneopettajat kohtaavat vuosittain työssään kuskeja, jotka pelkäävät ajamista tavalla tai toisella.

Epic Autokoulun liikenneopettaja Anna Henderson on opettanut monessa kaupungissa ja kertoo, että ajopelkoa esiintyy erityisesti suurissa kaupungeissa. Hän uskoo sen johtuva suurista liikennemääristä.

"Tämähän muistuttaa hölmöläisten peiton jatkamista" – Kitkarenkaiden osuus Helsingissä on reilusti alle puolet ja nastarenkaita halutaan rajoittaa kielloilla, näin kommentoivat asukkaat

– Bussit yleisesti pelottavat, että mitä jos se tulee, mitä sitten tehdään. Kun taas aletaan lähestyä alueita, joissa kulkee raitiovaunuja, jännitys iskee monilla päälle, Henderson kertoo.

– Todella monella esiintyy pelko jotakin yksittäistä asiaa, kuten rekkoja tai polkupyöräilijöitä kohtaan. Voimakasta liikennepelkoa esiintyy kuitenkin arviolta yhdellä 20:stä.

Hänen arvionsa vastaa ainakin Uudessa-Seelannissa tehtyä tutkimusta, johon tosin vastasivat 55–72-vuotiaat. Liikennepsykologi Jyrki Kaistinen Liikenneturvalta kertoo, että vastaajista 4–6 prosentilla esiintyi kohtuullista tai voimakasta ajopelkoa. 17–20 prosenttia ilmoitti lievästä ajopelosta. Suomessa ajopelkoon liittyvää tutkimusta ei ole Kaistisen mukaan tehty.

Helsinkiläisten parkkipaikkojen suurkuluttaja Sami, 48, maksaa pysäköinnistä mielellään useita satoja euroja kuukaudessa – tämän takia hän ei suosi halvempaa ratkaisua  

Ajopelosta kärsivän jännitys on Anna Hendersonin mukaan monesti kotoa tulevaa.

– Jos esimerkiksi vanhemmat ovat rattiraivoajia, ja itse on rauhallinen henkilö, se näkyy monesti pelkona liikenteessä.

Tämä merkki auton perässä herättää jopa silmitöntä kiukkua – "Muuttaa joidenkin käyttäytymisen enemmän kuin röyhkeäksi"

Nuorten lisäksi ajopelkoa voi esiintyä iäkkäämmillä ihmisillä, jotka ovat mahdollisesti suorittaneet ajokortin nuorena, mutta ajamisesta on jo vuosia, jopa kymmeniä vuosia aikaa.

Lisäksi ajopelon voi aiheuttaa liikenneonnettomuus. Henderson itse on ollut onnettomuudessa, jonka myötä ei ole uskaltanut edes polkupyörän selkään.

– Olen tehnyt paljon työtä sen eteen, että sain ajettua kaksipyöräisten kortin, hän kertoo.

Pelottaako tai jännittääkö ajaminen etenkin Helsingin keskustassa? Etsimme haastateltavaa, joka voi kertoa omalla nimellään, miten ajopelko on vaikuttanut omaan elämään. Lähetä sähköpostia osoitteeseen anniina.virtanen (at) media.fi.

Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita

USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Ajopelko- ja jännitys

Ajopelosta voi päästä eroon

Ajopelko on laaja käsite, ja voi tarkoittaa ihmisille eri asioita.

Pelon tunne lisää ajovirheiden määrää, joka taas ruokkii pelkoa.

Ajopelkoisen on hyvä ottaa muutama lisätunti autokoulussa tai ottaa varma kuljettaja mukaan tueksi.

Ajoreitin vaikeusastetta voi lisätä vähitellen.

Reitin voi myös suunnitella hyvin etukäteen, jotta voi välttää haastavimmat paikat.

Pieni jännistys liikenteessä on hyvästä, koska se lisää keskittymistä.

Lähde: Ajokortti-info.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut