Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rescue-koira Kössi oppi haistamaan koronatartunnan päivässä – töitä voisi löytyä myös vanhainkodeista ja sairaaloista

Seulonta: Koronakoiria sijoitetaan myös matkustajasatamiin.

Suomen ensimmäisten koronakoirien koulutus alkaa olla loppusuoralla.

Tähän saakka koiria on koulutettu laboratorio-olosuhteissa, mutta loppukesän aikana ne ovat työskennelleet vantaalaisessa purkukoulussa.

Lähiaikoina koronakoirat alkavat liikkua ohjaajineen muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, missä ne tutustuvat tuleviin työpaikkoihinsa.

Myöhemmin koiria on tarkoitus sijoittaa Helsingin matkustajasatamiin.

Hankkeen takana ovat Helsingin yliopiston lisäksi Tulli, Finavia ja Vantaan kaupunki.

Otatko koiran mukaan sienimetsään? Varo ettei se haukkaa tai edes nuole myrkyllisiä sieniä

Koronakoirien tehtävänä on tunnistaa hajuaistin avulla ne henkilöt, jotka ovat saaneet covid-19-tartunnan.

Koronakoirat voivat tunnistaa virustartunnan saaneita mahdollisesti myös vanhainkodeissa ja sairaaloiden työntekijöiden joukossa.

Koirat edustavat useita eri rotuja.

Alustavissa tutkimuksissa koirat ovat poikkeuksetta onnistuneet erottamaan terveiden ja koronainfektioon sairastuneiden virtsanäytteet toisistaan.

Koirien hajuerottelutaitoja selvitetään Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja lääketieteellisen tiedekunnan tutkijoiden voimin.

Virustartunnan saaneiden ihmisten seulomiseen on koulutettu kaikkiaan viisitoista koiraa, joista neljä työskentelee alkuvaiheessa lentoasemalla.

– Kaikkia viittätoista koiraa ei siis siirretä kenttätyöhön, vaan osa niistä jatkaa laboratoriotyöskentelyä, kertoo koronakoiratutkimuksen ja DogRisk-ryhmän johtaja Anna Hielm-Björkman.

– Koirat ovat muun muassa poliisi-, home-, syöpä- ja diabeteskoiria eli ne ovat siis jo valmiiksi alan ammattilaisia.

Koulutusta on annettu muun muassa siten, että koronaviruksen kantajien käyttämiä vaatekappaleita on puettu mallinukeille, joita koirat ovat sitten päässeet nuuhkimaan, Hielm-Björkman sanoo.

Helsinkiläisellä Janinalla on jo kuusi koiraa – "Usein minulta kysytään olenko kerännyt mukaani myös naapureiden koirat"

Tutkimukseen kelpuutetut koirat ovat olleet äärimmäisen tarkkavainuisia.

Ensimmäisessä vaiheessa tutkimuksessa oli mukana kaksi koiraa: Kössi ja Lucky, joista Espanjasta pelastettu Kössi oppi haistamaan koronaviruksen laboratorion testirasiasta yhdessä päivässä.

Koronakoirien hajuaisti on jopa 18 miljoonaa kertaa ihmisen hajuaistia tarkempi. Oppimista edesauttaa se, että koronakoirat ovat toimineet jo aiemmin hajutunnistustehtävissä.

Yksi yleisimmistä hajukoiraroduista on labradorinnoutaja, jonka tarkka vainu ja lauhkea luonne tekee siitä oivallisen apulaisen myös koronaviruksen saaneiden ihmisten jäljittämiseen.

– Labradorinnoutaja on luonteeltaan sosiaalinen ja ystävällinen. Se tulee hyvin toimeen myös suurissa väkijoukoissa, joten en lainkaan ihmettele sen valintaa hajukoiraroduksi, kertoo Labradorinnoutajakerho ry:n puheenjohtaja Anu Honkapirtti.

Kerho on labradorinnoutajien valtakunnallinen rotujärjestö.

Honkapirtin mukaan rodulla on suomalaisten keskuudessa myönteinen maine.

– Moni koiria muuten pelkäävä rauhoittuu varmasti labbiksen nähdessään. Se ei ole ulkonäöltäänkään yhtä hurja kuin esimerkiksi schäfer tai malinois, Honkapirtti kertoo.

Eläinlääkäri huolestui "koronakoirista" – "Toivottavasti emme näe lähivuosina enemmän koirien hylkäyksiä"

Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle