Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lastenlääkärit varoittivat HS:ssä kivuliaan koronatestin tarpeettomasta tekemisestä – nyt lapsiasiavaltuutettukin otti kantaa: "Lapsen etu huomioitava"

Lapsiasiavaltuutettukin on ottanut kantaa lasten ja nuorten koronatestaamiseen. Alkuviikosta lastenlääkärit kirjoittivat mielipiteessään Helsingin Sanomissa, että lapsille toistuvasti ilman todellista tarvetta tehty, kajoava ja monesti kivuliaskin koronatesti täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkit.

Uudessa lastensairaalassa työskentelevien lääkäreiden mukaan eräs äiti kertoi 2-vuotiaan saaneen runsaasti verenpurkaumia kaulaan hänen vastustellessaan nenästä otettavaa koronatestiä. Lapselle kuukauden sisällä tehdyt kaksi testiä olivat negatiiviset.

Jo viime viikolla tuli tarkennettu ohjeistus, jonka mukaan negatiivisen koronatestin esittämistä ei voida pitää edellytyksenä sille, että oireeton lapsi palaa päivähoitoon tai kouluun. Kyse on myös yksityisyydensuojasta.

Nyt lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen korostaa tiedotteella, että arvio testaamisen välttämättömyydestä edellyttää aina lääketieteellistä osaamista. Testin tekemisessä on huomioitava lapsen etu ja vaalittava lapsiystävällisyyttä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi tiistaina jälleen uuden ohjeen lapsen viennistä koronavirustestiin.

Uuden ohjeen mukaan lasta ei tarvitse testata, jos oireilu on hyvin lievää, lapsi ei tiettävästi ole altistunut koronavirukselle, eikä perheessä ole kukaan matkaillut edeltävän 14 vuorokauden aikana.

Myöskään allergisen nuhan, yksittäisten aivastusten tai nenän ulkotiloissa tapahtuvan valumisen vuoksi ei tarvitse hakeutua testiin, jos muita oireita ei ole. Kouluun tai varhaiskasvatukseen voi ohjeen mukaan palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

Lapsiasiavaltuutettu korostaa, että silloin, kun testin tekeminen lapselle on terveysnäkökohtien vuoksi välttämätöntä, on testaamistilanteissa huolehdittava, että lapsi kohdataan aina yksilöllisesti ja lapsen ikä ja kehitystaso huomioidaan. Tämä vaatimus ilmenee sekä YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksesta että kansallisesta lainsäädännöstä.

Potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain mukaan terveydenhuollossa tulee selvittää alaikäisen mielipide hoitotoimenpiteeseen silloin, kun se on mahdollista huomioiden potilaan ikä ja kehitystaso. Alaikäisen oma suostumus toimenpiteeseen tarvitaan silloin, kun hän kykenee päättämään hoidostaan itse.

– Pienenkin lapsen kanssa tulee keskustella tulevasta toimenpiteestä: miksi ja miten koronavirustesti tehdään. Testin tekemisen tulee tapahtua kaikilta osin lapsiystävällisesti. Lapsen tulee voida kokea olonsa mahdollisimman turvalliseksi näytteen ottamisen aikana, vaikka se voi tuntua epämiellyttävältä, Pekkarinen tähdentää tiedotteessa.