Pissaavan pahan pojan pikkuveli? – Helsinkiin ilmestyi uusi ruikkiva taideteos

Helsinkiin Alppilan lukion sisäpihalle on valmistunut uusi julkinen teos taiteilija, kuvanveistäjä Tommi Toijalta, tiedottaa HAM Helsingin taidemuseo. Teos Kukkulan kuningas on pallon päällä seisova hahmo, joka ottaa maailman avosylin vastaan kädet sivuille levitettyinä. Hahmon kämmenistä pulppuaa hiljalleen vesi teosta ympäröivään vesialtaaseen. Teos on valettu pronssiin. Pallo on halkaisijaltaan 140 cm ja se on patinoitu tummaksi. Hahmo on 90 cm korkea ja se on maalattu vaalean ihon väriseksi.

Pallon päällä seisova isopäinen hahmo tuo mieleen Toijan ehkä tunnetuimman teoksen eli Bad Bad Boy:n (2013) joka on pissaavan pojan hahmoinen suihkulähde. Teos oli esillä Helsingissä Presidentinlinnan edustalla vuonna 2014, pojan vesisuihku lorotti Linnanaltaaseen. Sittemmin Bad Bad Boy on ollut esillä Verkkokauppa.comin myymälän edustalla Jätkäsaaressa.

Toija kertoo HAMin tiedotteessa, että vesialtaiden ja suihkulähteiden traditio on kiinnostanut häntä jo pidemmän aikaa. Amos Andersonin taidemuseossa esillä ollut The Divine Comedy (2014) on mustanpuhuva suihkulähde, jossa lukuisat hahmot kylpevät pissaavan pojan alla ja pääkallojen keskellä pulppuavat itsekin vettä eri aukoistaan.

Juuri valmistuneen teoksen hahmo on taiteilijan mukaan kuin lukiolainen, joka lähtee avosylin maailmaan. Lukion jälkeen nuorella saattaa olla epätietoisuuden tunne tulevasta, mutta myös toiveikkuus ja maailmaa syleilevyys kuuluvat lukiolaisen ikäkauteen. Toija näkee, että nuoret tuovat uutta maailmaan ja pitävät maailman liikkeessä. Teoksen pulppuava ja virtaava vesi viittaakin tähän liikkeessä pysymiseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut