"Jos haluat ostaa juustoa, osta vaikka ruotsalaista" – Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja kannustaa boikotoimaan suomalaista lihaa

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, vihreiden Otso Kivekäs (oikealla) katsoo, ettei Suomen maatalouden päästöjen torjumiseksi ole tehty tarpeeksi. Arkisto/Johanna Erjonsalo
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr.) kannustaa boikotoimaan suomalaista lihaa niin kauan, kunnes maatalouden päästöt etenkin Turun seudulla saadaan kuriin.

– Itämeren suurimmat rehevöittäjät ovat Puola, Tanska ja Lounais-Suomen maatalous, Kivekäs kirjoittaa pitkähkössä Facebook-päivityksessään.

Kivekkään mukaan päästöjä on viimeiset 30 vuotta päästöjä on vähennetty alkaen kaupunkien jätevedenpuhdistuksesta ja teollisuudesta ja jatkuen nyt jo mökkeihin asti. Kirjoituksen mukaan "jokainen kivi on käännetty paitsi yksi, Suomen maatalous".

– Suomen maatalous rehevöittää itämerta tänään suunnilleen yhtä paljon kuin 40 vuotta sitten. Ympäristötukea on maksettu satoja miljoonia joka vuosi, mutta päästöissä se ei näy juuri lainkaan. Erityisesti ongelma on lounaisen Suomen eläintuotanto, jota on liikaa. Eläimiä on niin paljon, että niiden kaikki lanta ei mitenkään pysty sitoutumaan saviseen maahan, vaan merkittävä osa siitä valuu sateiden mukana puroihin, jokiin ja siitä mereen. Lantaa silti vaan lykätään pelloille, koska niin on ennenkin tehty, eikä kukaan kiellä. Siitä ei joudu mitään maksamaan eikä se vähennä tuloja, Kivekäs kirjoittaa.

Ota mallia Mikko "Peltsi" Peltolasta ja pelasta meri silakoilla annos kerrallaan – Kerta viikossa nollaa fosforit, jotka päästät Itämereen

Suomen ympäristökeskus Syke kertoi tiedotteella viime keväänä, että talven fosforikuorma oli Lounais-Suomessa poikkeuksellisen suuri, liki samalla tasolla kuin ennätysvuoden 2008 kuorma. Itämeren rehevöitymisen hillitsemiseksi Suomi on sitoutunut vähentämään sekä fosfori- että typpikuormitusta. Sykessä viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan asetettuja tavoitteita ei juurikaan ole lähestytty.

Syken mukaan vähennystavoitteiden saavuttamiseksi keskeistä on hajakuormituksen, erityisesti maatalouden ravinnepäästöjen parempi hallinta.

Mitä löytyy merestä Helsingin paraatipaikoilta? HU:n magneettiin tarttui kaikenlaista – mutta sitten meribiologi teki huolestuttavan havainnon

Vastaukseksi ongelmaan Kivekäs esittää maatiloille annettavien tukien ehtojen muuttamista huomioimaan ympäristönäkökohdat.

– Ehkä muitakin ratkaisuja on, mutta vuosikymmenten odottelun jälkeen alkaa olla pikkuhiljaa kiire, että myös maatalous osallistuu näihin ympäristötalkoisiin.

– Siihen asti että maanviljelijät onnistuvat ratkaisemaan ongelman, kehotan välttämään suomalaisia eläintuotteita. Jos haluat ostaa juustoa, osta vaikka ruotsalaista. Itämeri kiittää, päättää Kivekäs kirjoituksensa.

Hallitukselta vaaditaan nyt tekoja Itämeren hyväksi – "Kukaan ei halua kylpeä likavedessä"

Uusi ratkaisu syntyi Saaristomeren rehevöitymiseen – "Voisi vähentää 50 prosenttia fosforihuuhtoutumasta"

Happikato laajentui Suomenlahdella – sinilevää viime kesää vähemmän

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut