Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti vuokrasi 400-neliöisen kivitalon meri-idyllistä ja ihmettelee nyt miksi Helsinki antaa arvotalojensa rapistua – "Kaupunkilaiset maksaneet viisi vuotta"

Kartano: Jollaksen kartanon uusi isäntä Antti Tuomola on huolissaan Helsingin kartanoista ja huviloista.

Helsingin kaupungin pitäisi vuokrata vanhat kartanonsa ja huvilansa yrittäjille ennen kuin ne lahoavat pystyyn.

Tätä mieltä on Antti Tuomola, joka on ollut tammikuun alusta lähtien vuokralla Jollaksen kartanossa. Tuomola tunnetaan Ravintolapäivän perustajana.

Jollaksen kartano jäi tyhjilleen vuonna 2015. Tuomola luki asiasta lehdestä ja ajatteli, että uusi vuokralainen löytyy varmaan nopeasti.

Toisin kuitenkin kävi. Kaksi vuotta myöhemmin Tuomola huomasi, että kartano on edelleen tyhjillään. Hän kiinnostui kartanosta ja päätti yrittää vuokrata sitä itse.

– Tämä on tuttu paikka jo lapsuudesta. Olen kotoisin 200 metrin päästä. Vanhemmat asuvat siinä edelleen.

Tuomola oli yhteydessä paitsi kaupungin tilakeskuksen virkamiehiin myös poliitikkoihin ja mediaan. Kesti vielä kolme vuotta ennen kuin kaupunki ryhtyi lopulta hakemaan vuokralaista tarjouskilpailun kautta.

– 400-neliöisen kivitalon pelkkä lämmitys maksaa 10 000 euroa vuodessa. Kaupunkilaiset ovat maksaneet sitä viisi vuotta vain sen takia, että kaupunki on ollut kyvytön tekemään päätöstä, Tuomola päivittelee.

Häntä harmittaa se, että pelkästään Laajasalossa rapistuu kaksi kaupungin omistamaa huvilaa: Aino Acktén huvila ja Villa Wuorio.

Tuomola väläyttää, että Helsingin kaupunki tarvitsisi ehkä oman yksikön, joka keskittyisi pelkästään arvorakennuksiin.

– Silloin tilakeskus saisi työrauhan keskittyä kaupungin varsinaisiin kiinteistöihin: kouluihin ja päiväkoteihin. Tämä tulee jatkumaan niin kauan kuin toimintatapoja ei muuteta.

Jollaksen kartano toimii nyt juhla- ja kokoustilana. Kartanon rantasaunassa on myös yleisiä saunavuoroja. Kesäviikonloppuisin kartanon pihalla toimii kesäterassi.

Tuomola kertoo, että tilojen vuokraus alkoi lupaavasti. Sitten iski korona ja varauskalenteri tyhjeni kahdessa päivässä.

Tuomola varautui ottamaan pankista lainaa, jotta selviää koronan yli. Lainaa ei kuitenkaan tarvittu, kun Helsingin kaupunki päätti antaa vuokralaisiltaan kolmen kuukauden vuokrat anteeksi.

– Olen päätöksestä lopun ikääni kiitollinen.

Kesän mittaan varauskirja on Tuomolan mukaan alkanut taas täyttyä. Yrittäjä on kuitenkin varautunut toiseen aaltoon.

– Olen varautunut odottamaan velkarahalla, että joku keksii sen rokotteen.

Kartanoon kuuluu kaksi asuntoa. Toiseen Tuomola muutti vaimonsa kanssa, ja toiseen hän haki alkuvuodesta vuokralaisen.

– Hakemuksia tuli ihan tuhoton määrä, satoja.

Tällä hetkellä Tuomola hakee kartanoon ensimmäistä työntekijää, osa-aikaista apulaista. Vaikka pesti on osa-aikainen, hakemuksia on tullut tehtäväänkin satoja.

– Jos ei löydä hyvää työntekijää, saa syyttää vain itseään, Tuomola naurahtaa.

Apulaista tarvitaan, koska Tuomola on jatkanut päivätyössään ja perheen esikoisen on määrä syntyä pian.