Helsinkiläisessä teollisuushallissa aletaan valmistaa tämän hetken hittituotetta – HU pääsi vierailulle maskitehtaalle

Korona: Pian Konalassa valmistuu 150 000 kestomaskia vuorokaudessa. Suomalaiset maskit lähtevät kuitenkin pääasiassa maailmalle.

Mika Arpiainen ei koe kilpailevansa puuvillaisten maskien kanssa, koska ne eivät suojaa läheskään samalla tavalla. – Niiden käyttäjät pelaavat venäläistä rulettia, hän sanoo. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Konalaan perustetaan kirurgisia uudelleenkäytettäviä kestomaskeja valmistava tehdas. Keep Safe -maskien takana häärää 4N Health Oy:n johtohahmo ja toimitusjohtaja Mika Arpiainen.

– Maskejamme tehdään tällä hetkellä ompelukoneilla yksitellen kolmessa paikassa eri puolilla Suomea. Pystymme tällä hetkellä tuottamaan noin 10 000–15 000 maskia viikossa, Arpiainen kertoo.

HU pääsi vierailemaan Konalan maskitehtaalla. Tuotantotiloissa ei saanut kuvata, eikä niissä vielä tällä hetkellä ollut vielä paljoa kuvattavaakaan. Pari automatisoitua konetta odottaa käyttöönottoa tuotantotiloissa, mutta yksi lähtee vielä muokattavaksi.

– Jos kaikki menee hyvin, täällä on vuodenvaihteessa valmista, Arpiainen arvioi.

Kun kolme tuotantolinjaa pääsevät tahkoamaan maskeja, niitä valmistuu 150 000 vuorokaudessa.

Tuotantotilat valikoituivat Konalaan, koska siellä Arpiaisella oli jo valmiina omia tehdastiloja. Myös varastointi ja lastaus tapahtuu samassa rakennuksessa.

Ei olisi arvannut, mihin materiaali lopulta päätyi.

– Suurin osa maailmalla ja Suomessakin myytävistä maskeista valmistetaan edelleenkin massatuotantona Kiinassa tai kiinalaisella teknologialla. Me rakennamme Suomeen täysin oman automaatiolinjan ja uniikin teknologian, joka soveltuu erikoismateriaalistamme valmistettujen maskien sarjatuotantoon.

Lue myös: Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"

Maskeja myydään parissa verkkokaupassa ja muutamissa apteekeissa Helsingin seudulla. Esimerkiksi Actors Academy Shopissa maski maksaa reilut 40 euroa.

Keep-suojamaskin ensimmäiset erät myytiin sairaaloihin ja kuluttajakäyttöön Yhdysvaltoihin, Iso-Britanniaan sekä Tanskaan. Suomen markkinoille yrityksen on ollut vaikea päästä.

– Jenkkilä on päinvastainen Suomeen verrattuna. Kun siellä iso sairaalaketju löysi meidät, he ovat tilanneet muutaman maskin testattavaksi jonka jälkeen ovat tilanneet lisää.

Mies on aikaisemmin ollut suunnittelemassa Formula-ajohaalareita sekä teknisiä alusasuja Nasalle. Arpiaisen mukaan hänen tekstiilialan taustastaan on ollut hyötyä muun muassa Yhdysvaltojen markkinoille pääsemiseksi.

Yritys aikoo tehdä eri kokoja, ja valikoimaan kuuluu myös lasten maskit. Anniina Virtanen

Arpiaisen kertoman mukaan heidän maskinsa on markkinoiden ainut lääketieteelliset standardit täyttävä uudelleenkäytettävä suojamaski. Tarkoituksena on haastaa kertakäyttöiset maskit.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että jos kansalaisille alettaisiin jakaa kertakäyttöisiä suojamaskeja, niitä tarvittaisiin noin 15 miljoonaa päivässä. Lisäksi terveydenhuollossa ja kotihoidossa tarvitaan päivässä noin miljoona maskia, Arpiainen toteaa.

Sen lisäksi, että muovista valmistettuihin kertakäyttömaskeihin kuluu paljon rahaa, Arpiainen muistuttaa niiden aiheuttamasta valtavasta jätevuoresta, joka menee polttoon.

– Jos sairaalat siirtyisivät kestomaskien käyttöön, ne säästyisivät myös varastoimiselta ja maskien kuljettamiselta jätehuoltoon, mikä myös maksaa.

Lue myös: 9000 ilmaista maskia tulossa jakoon joukkoliikenteen käyttäjille

Aluksi tekstiiliyritys kehitti nanohopea-teknologiaa hyödyntävää maskia siitepölyltä suojautumiseen. Kangasta on myös kehitetty jo neljä vuotta italialaisen valmistajatahon Nuovomondo Eco Italian kanssa.

Biohajoava PolyBiotech -materiaali on alun perin suunniteltu muotiteollisuuden ekologiseksi ratkaisuksi. Pandemian puhjettua sen todettiin olevan sopiva materiaali lääketieteelliset vaatimukset täyttävien suojamaskien valmistukseen.

– Ei olisi arvannut, mihin käyttötarkoitukseen Italiassa jo vuosia sitten kehittämämme materiaali lopulta päätyi, Arpiainen toteaa.

Lue myös: Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut