Helsingin Uutisten haastattelemat asukkaat ovat kertoneet, että talossa asuu liikuntarajoitteisia ihmisiä, jotka eivät pääse ulos. He sanovat, että asuntoon ”vangiksi” jääminen on aiheuttanut fyysisiä ja henkisiä ongelmia.
Hekasta kerrotaan, että liikuntaesteinen asukas voi pitkittyneissä hissien korjaustilanteissa saada väistöasunnon niille viikoille, kun hissiä ei voi käyttää.
Heka on jakanut rikkoontuneesta hissistä kärsivän rapun asukkaille tiedotteen, jossa on muun muassa Helsingin kaupungin asumisneuvonnan yhteystiedot.
– Emme voi kertoa, onko asukkailta tullut tähän tapaukseen liittyen avunpyyntöjä. Ne ovat salassa pidettäviä tietoja, sanoo asumisneuvonnan johtava sosiaaliohjaaja Anne Kinni.
Kinni kommentoi tilannetta kuitenkin yleisellä tasolla.
– Asumisneuvonnan puhelinvastaajassa on viesti, jossa kerrotaan että hissin rikkoontuessa voi tilata kiireettömän ambulanssin. Sen mukana on porraskiipijä, jonka avulla voi liikutella pyörätuolia, jos on hätä. Myös monella taksiyhtiöllä on vastaava laite. Taksiyhtiöillä ne ovat tietysti maksullisia.
Varsinaista tukea saa Helsingin kaupungin Seniori-infon kautta. Huoli-ilmaisun voi tehdä kuka vain. Seniori-infosta toivotaan, että huoli-ilmaisuja tehtäisiin hyvin matalalla kynnyksellä.
– Jokaiselle tehdään pyynnöstä palvelutarpeen arviointi, mikä tarve on esimerkiksi kauppapalvelulle, ateriapalvelulle ja miten sen on mahdollista saada tai tilata yksityisesti. Asiakkaat voivat saada palveluina esimerkiksi kotihoidon tukipalveluja. Huomioitavaa on, että monet voivat olla jo sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen piirissä tai omaiset auttavat, sanoo Seniori-infon neuvontapäällikkö Minna Nummi.
Seniori-info ei itse tuota palveluita, vaan ohjaa asiakkaita esimerkiksi eri järjestöjen apua tarjoaviin palveluihin.
Seniori-infoon voi soittaa maanantaista perjantaihin kello 9–15. Numero on 09 310 44556.