Kauramaidon kokeilu alkaa Helsingissä – tarjolle kolmeen kouluun ja kahteen päiväkotiin

Kauramaito tuodaan vaihtoehdoksi maidon rinnalle kaupunkilaisten äänestettyä ehdotuksen läpi osallistavassa budjetoinnissa. Arkisto/Marleena Liikkanen

Kauramaito tuodaan juomavaihtoehdoksi kahteen päiväkotiin, kolmeen kouluun ja yhteen lukioon. Kokeilu käynnistyy kuun vaihteessa.

Kasvipohjaisten juomien tarjoaminen perustuu kaupunkilaisten OmaStadi-ehdotukseen, joka sai  Helsingin osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-äänestyksessä kaupunkilaisilta 4 054 ääntä ja eteni toteutukseen. Kasvijuomien tarjoamista maidon rinnalla on ehdotettu aiemmin myös kaupungin päätöksenteossa.

– Kasvijuomakokeilu toteutetaan viidessä eri toimipisteessämme siten, että mukaan tulee eri ikäisiä lapsia ja nuoria, kertovat tiedotteessa ruokapalveluasiantuntijat  Katja Peränen ja  Sirpa Jalovaara.

Helsingin koululaisille haluttaisiin kasvijuoma maidon vaihtoehdoksi – hinta korkeimmillaan kolminkertainen

He vastaavat hankkeen toteutuksesta kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla.  

Kohteet valittiin arpomalla ja ne ovat päiväkoti Inkivääri, Botby förskola, Botby grundskola, Pakilan yläaste ja Sibeliuslukio.

– Valituissa kohteissa tarjoillaan kotimaista kauramaitoa. Kaurajuomaa on tarjolla kohteissa niin kauan kuin ahoitusta riittää, arviolta vuoden ajan. Hankkeeseen on varattu yhteensä 100 000 euroa kaupungin erillisrahastosta, kaupungin ruokapalveluasiantuntijat kertovat.

Tofukastike ja perunat maistuivat helsinkiläispäiväkodissa – "Jos maitoa korvataan kasvijuomilla, toivon että se perustuu vapaaehtoisuuteen"

Kaurajuomaa on tarjolla valituissa kohteissa päivittäin 31. elokuuta alkaen.

Päiväkodissa huoltaja voi ilmoittaa lapsen ruokajuoman valinnasta kasvatushenkilökunnalle. Kouluissa ja oppilaitoksissa kaurajuomaa tarjotaan lounaalla.   

– Kasvijuomien lisäämisestä päiväkotien ja koulujen juomavalikoimaan on tullut viime vuosien aikana useita aloitteita. Saamme tämän OmaStadi-hankkeen aikana kerättyä tärkeää tietoa kauramaidon kulutuksesta, menekistä ja hävikistä, toteaa Katja Peränen. 

Helsingissä on myös esitetty, että maidon tarjoaminen kaupungin yksiköissä lopetettaisiin kokonaan.

Kouluruokailuun lisätään yksi kasvispäivä ja punaista lihaa korvataan järvikalalla – päättäjät pohtivat huomenna lihan ja maidon kulutuksen puolittamista Helsingissä

Helsinki selvittää kasvijuomien tarjoamista aterioilla – kokoomusvaltuutettu lopettaisi maidon tarjoamisen turhana

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut