Heka: Pertti Villo sanoo parantaneensa vuokra-asumisen turvallisuutta eri puolilla kaupunkia.
Eletään vuotta 2007. Voimakas ukkosmyrsky piiskaa Helsinkiä. Pelastuslaitoksella on kiire eri puolilla kaupunkia. Puut kaatuvat vaarallisesti. Marjaniemessä vesimassat tulvivat jo talojen kellareihin.
– Asukkaat joutuivat odottamaan pelastajia Marjaniemessä yli tunnin verran. Kenellekään ei ollut varmastikaan suunnitelmaa, miten pärjätä, kun apu ei tullut totutussa ajassa, muistelee vapaapalokunnassa toiminut Pertti Villo.
Villo sanoi tuolloin pohtineensa, antaako pelastuslaki asukkaille riittävästi turvaa, jos pelastuslaitoksen perille pääsy viivästyy. Hänen mukaansa ensimmäisten pelastusyksikköjen pitäisi olla perillä Helsingissä 6–8 minuutissa.
– Aloin kehitellä järjestelmää, jossa asukkaat alkavat vastaamaan turvallisuudesta yhdessä osakeyhtiön kanssa.
Villo toimii Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) vapaaehtoisena taloturvallisuuskoordinaattorina. Hän on ollut mukana kehittämässä järjestelmää, jolla useisiin Hekan 21:stä alueesta on saatu asukkaista koostuva turvallisuustiimi. Tiimien jäsenet osallistuvat muun muassa turvallisuus- ja hätäensiapukurssille. Tarkoituksena on auttaa kiinteistöyhtiötä laissa määrätyn itsearvioinnin tekemisessä.
– Hekan turvallisuustiimit tekevät alueillaan säännöllisesti niin kutsuttuja turvallisuuskävelyjä. Kävelyillä tiimi kirjaa havaitsemansa turvallisuuteen liittyvät puutteet. Seuraamme myös, milloin puutteet on korjattu. Turvallisuuskävelyillä voidaan osoittaa pelastuslaitokselle, miten itsearviointia on toteutettu.
Alkusammutuskalusto on akilleen kantapää.
Kun vuoden 2007 kaltainen myrsky tai vastaava tilanne toistuu seuraavan kerran, mitä turvallisuustiimi tekee?
– Olemme valmiimpia, jos seuraava myrsky iskee. Silmiä ja korvia on nyt enemmän. Turvallisuustiimin jäsenet havainnoivat omia kohteitaan ja raportoivat eteenpäin. Seuraamme muun muassa talojen kattoja ja osaamme heti ilmoittaa talon omistajalle, jos ne ovat vaarassa irrota.
Miten asuintalojen turvallisuutta tulisi parantaa?
– Alkusammutuskalusto on akilleen kantapää. Hekassa tiimiläiset ovat saaneet niiden käyttöön koulutusta, mutta läheskään kaikilla ei ole mahdollisuutta päästä käsiksi välineistöön. Osassa taloissa tilannetta on ratkaistu kerhohuoneiden lukituilla kaapeilla. Laki edellyttää, että niiden sijainti on merkitty, Villo kertoo.
Lain mukaan asukkaiden tulee hankkia palovaroittimet asuntoihin itse.
Villo kertoo, että Hekan Vuosaaren tiimi otti aikanaan kantaa siihen, että yhtiön tulee hankkia palovaroittimet kaikkiin asuntoihin.
– Meidän esityksen seurauksena jokaisessa Hekan asunnossa on nyt yhtiön hankkima palovaroitin. Taloissa asuu paljon muun muassa ikäihmisiä ja liikuntavammaisia, joille varoittimen asentaminen itse on mahdotonta.