Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kampin kauppakeskuksessa on enää 4 alkuperäistä ravintolaa – yrittäjä: "Vuokra on ihan omassa luokassaan, ehkä jossain muualla olisi helpompaa"

Kauppakeskus: Kampissa on vain neljä alkuperäistä ravintolaa. Buffetit ovat lähes kadonneet.

Miten syödään al dente -pastaa, ihmeteltiin kauppakeskus Kampin avajaisten aikaan vuonna 2006. Helsinkiläiset eivät tuolloin kunnolla ymmärtäneet, miksi italialaisen ravintolan pasta oli sisältä napakkaa. Näin muistelee Don Corleone -ravintolan yrittäjä Tuulike Shirazi.

Don Corleone on yksi harvoista Kampin ruokaravintoloista, jotka ovat toimineet kauppakeskuksessa alusta saakka. Vuonna 2006 ravintoloita oli yhteensä noin 20, nyt määrä on jo yli 40. Nopeimmillaan ravintoloiden konseptit vaihtuvat noin vuodessa, kun ihmiset haluavat uutta yhä nopeammin.

Shirazi sanoo, että Corleonessa harva asia on muuttunut vuosien varrella.

– Kun aloitimme, ihmiset eivät syöneet kasvisruokaa. Nyt niitä menee enemmän. Samoin äyriäisruokia, jotka ovat meillä kaikkein suosituimpia.

Ravintoloiden määrä Helsingin kauppakeskuksissa lisääntyy hurjaa vauhtia. Don Corleonessa tämä ei ole näkynyt lisääntyneinä asiakasmäärinä.

– Ihmiset kyllä syövät enemmän kauppakeskuksissa, mutta he haluavat ehkä enemmän nopeasti saatavaa ruokaa, Shirazi sanoo.

Don Corleone on nähnyt reilun 15 vuoden aikana huikeaa menestystä ja jyrkkiä laskuja. Lopettaminen tai muuttaminen on ollut mielessä monta kertaa.

– Koronan vuoksi nyt on erittäin vaikeat ajat. Tähän vaikuttaa erityisesti, että asiakaskunnassamme on paljon vanhempia ihmisiä. Heinäkuun alussa alkoi mennä paremmin, mutta kun koronatartunnat lisääntyivät koulujen alettua, näkyi se heti asiakasmäärissä.

Kamppia Shirazi pitää tuttuna ja turvallisena, mutta vuokratasoltaan kalliina paikkana.

– Kampin vuokra on ihan omassa luokassaan. Se pistää miettimään, että ehkä jossain muualla olisi helpompaa. Mutta sitten on tullut aina parempia aikoja.

Don Corleone sijaitsee lähellä Narinkkatorin sisäänkäyntiä. Vaatiiko ravintola menestyäkseen keskeisen sijainnin kauppakeskuksessa?

– Jos ravintola on tosi hyvä, sijainnilla ei ole merkitystä. Sana kyllä leviää, sanoo kauppakeskuksen johtaja Tiina Fågel.

Pienpanimo-oluista tunnettu ravintola Bruuveri toimii Kampin Sähkötalon puoleisessa päädyssä. Tarjolla on myös ruokaa.

– Ruoan merkitys on vuosien varrella kasvanut merkittävästi, sanoo ravintolapäällikkö Mikko Rautio.

Bruuverin tiloissa on oma panimo.

– Paikan päällä valmistetut oluet ovat osalle asiakkaita hyvin tärkeitä ja peruste ravintolan valinnalle. Meille itsellemme on myös tärkeää tarjota asiakkaillemme tuotteita joita ei muualta saa .

Bruuverin konsepti on pysynyt samanlaisena vuodesta 2006 lähtien. Viime vuosina asiaskunta on nuorentunut.

– Kesällä 2019 modernisoimme ravintolamme ilmeen ja sisustuksen vastaamaan 2020-luvun tarpeita. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Kampin kauppakeskukseen.

Corleonen ja Bruuverin lisäksi Kampin muita alkuperäisiä ravintoloita ovat Singapore Hot Wok ja Ichiban Sushi Myös olutravintola Rotterdam on toiminut vuodesta 2006.

Alkuperäisistä ravintoloista Memphis lopetti toukokuussa. Sen liiketila on tällä hetkellä tyhjänä. kauppakeskusjohtaja Tiina Fågel sanoo, että sen tilalle saattaa tulla muutakin kuin ravintola.