Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kultainen nakki pilkistää porttikongista – HU selvitti hauskan veistoksen tarinan

Nykytaide: Teoksen on tehnyt kansainvälisesti tunnettu kuvanveistäjä.

Taidetta löytyy, kunhan osaa katsoa. Ludviginkadun alkupään sisäpihalla on jaloilla seisova, ihmishahmon ottanut kullanvärinen jättikokoinen nakkimakkara, joka näkyy porttikongista kadulle.

Julkinen taidelaitos ei ole kyseessä, vaan talo pihoineen on suomalaisen perheyhtiön EM Groupin omistuksessa. Sen hallituksen puheenjohtaja Timo Miettinen vastaa puhelimeen Caprilta.

Miettinen on julkisuudesta tuttu taidemesenaatti ja -keräilijä ja Miettinen Collectionilla on myös näyttelytila Berliinissä, jossa Timo Miettinen asuu.

Paljastuu, että makkaraveistos on pronssia ja maailmankuulun itävaltalaisen nykytaiteilijan, kuvanveistäjä Erwin Wurmin (s. 1954) käsialaa. Wurmin Abstract Sculptures (Giant big me ideal) on kooltaan 198 x 133 x 91 senttiä.

– Talo ja veistos ovat perheyhtiömme EM Group Oy:n omistamia. Talo on uusrenessanssityylinen rakennus 1890-luvulta. Ostimme kiinteistön 2010-luvulla, jolloin myös koko kiinteistö peruskorjattiin Arkkitehti Iiris Ulinin suunnitelmien mukaan. Tarkkaa valmistumisvuotta en muista enkä myöskään sitä, milloin teos 2010-luvulla hankittiin, Miettinen kertoo.

Sisäpiha on yksityinen, jatkaa Miettinen. EM Groupin toimistolla on lisää Miettinen Collection -kokoelmaan kuuluvaa taidetta, mutta myöskään nämä tilat eivät suurelle yleisölle ole avoinna.

Ostimme kiinteistön 2010-luvulla.

EM Group kehittää verkkosivujensa kuvauksen mukaan omistamiaan teollisia yrityksiä ja kiinteistöjä.

Erwin Wurmin näyttely Distruption nähtiin Tampereella viisi vuotta sitten ja myös Giant big me ideal (2014) oli mukana näyttelyssä. Lisäksi esillä oli muun muassa pöydälle valuva New Yorkin Guggenheim-museo ja vaatteiden väärinpukemiseen perustuvia Psycho-sarjan veistoksia.