THL:n Salminen Koronavilkusta: "Erityisesti vetoaisin nuoriin aikuisiin ja teini-ikäisiin"

Tänään julkistetusta Koronavilkku-sovelluksesta toivotaan suurta apua koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämiseksi ja katkaisemiseksi.

– Erityisesti vetoaisin nuoriin aikuisiin ja teini-ikäisiin, ja totta kai kaikkiin suomalaisiin, että he ottaisivat sovelluksen käyttöön, sanoi THL:n johtaja Mika Salminen sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Koronavilkun käyttö on vapaaehtoista, mutta siitä saadaan sitä enemmän apua, mitä useampi käyttää sitä.

– Koronavilkku toimii muistin apuna meille kaikille, Salminen jatkoi.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että jos pitää viikko taaksepäin tai pitemmällekin selvittää, keitä on tavannut, on se vaikeaa.

– Olisi hirveän tärkeätä, että tämä otettaisiin laajalti käyttöön. Mitä isompi osa sovelluksen ottaa käyttöön sen helpompi on katkaista tartuntaketjuja.

Koronavilkku on julkaistu suomen- ja ruotsinkielisenä versiona. Englanninkielinen sovellus julkaistaan myöhemmin syksyllä. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi, että syksymmällä selviää se, että olisiko Koronavilkku-sovellus tai sen osat yhteensopivia myös EU-alueella. Useammassa maassa on kehitelty ja otettu käyttöön vastaavia sovelluksia.

– Sovellus ei poista harkintaa matkustamisesta, läheisyydestä ja turvaetäisyyksistä eikä muita koronarajoitteita, Varhila totesi.

Koronavilkku on ladattu sovelluskauppoihin 31. elokuuta, tämän vuoksi se ei välttämättä vielä löydy sovelluskaupan hakutoiminnolla. Sovelluksen voi ladata heti koronavilkku.fi-sivustolla olevien latauslinkkien kautta.

Koronavilkku

Näin se toimii

Sovellus arpoo jokaiselle puhelimelle tunnuskoodin, joka ei sisällä tietoja sinusta tai puhelimestasi. Kohdatessaan sovellukset jakavat tunnuskoodinsa toisilleen Bluetooth-tekniikkaa hyödyntäen. Käyttäjien henkilöllisyyttä tai sijaintia ei tallenneta. Sovellus säilyttää tunnuskoodit 21 vuorokauden ajan.

Koronavilkku-sovelluksen käyttäjien puhelimet lähettävät toisilleen kohdatessaan satunnaisen tunnuskoodin. Puhelin tallentaa tiedon kohtaamisesta.

Jos sinulla todetaan koronavirustauti, saat terveydenhuollosta avauskoodin. Syöttämällä sen sovellukseen varoitat kohtaamiasi ihmisiä nimettömästi mahdollisesta altistumisesta. Jos taas joku kohtaamistasi henkilöistä ilmoittaa sairastumisestaan, saat itse varoituksen mahdollisesta altistumisesta.

Kun joku käyttäjistä ilmoittaa tartunnastaan sovellukselle, sovellus lähettää sen keräämät tunnuskoodit palvelimelle. Mikäli sovelluksesi tunnuskoodi on noiden palvelimelle ladattujen tunnuskoodien joukossa, saat sovellukselta tiedon mahdollisesta altistumisesta.

Tunnuskoodien mukana ei lähetetä henkilö- tai sijaintitietoja eikä tietoa mahdollisen tartunnan ajankohdasta, joten mahdollista altistumista ei voida yhdistää sinuun.

Jos saat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, saat toimintaohjeet jatkoa varten sovellukselta. Sovelluksen avulla on myös missä tahansa vaiheessa mahdollista tehdä oirearvio Omaolo-palvelussa, vaikkei ilmoitusta mahdollisesta altistumisesta olisikaan saanut.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut