Poliisi rynnisti Kallioon luodinkestävällä erikois-Mersulla – "Aseisiin liittyviä tehtäviä lähes päivittäin"

Julkisuudessa virisi viime viikolla keskustelua poliisin niin sanotuista hevi-autoista, eli panssaroiduista mersuista, joita silloin tällöin näkee katukuvassa.

Kallion seudulla nähtiin panssariajoneuvo tosi toimissa ja tilanteesta levisi kuva sosiaaliseen mediaan. Poliisi tiedotti Twitterissä, että Harjutorinkadulla tehtiin keskiviikkona noin kello 17 kiinniotto, jossa alkutietojen mukaan henkilöllä olisi ollut ase. Ase ei ollut aito, eikä sivullisia ollut vaarassa tapahtumassa.

Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"

Helsingin poliisin hälytys- ja valvonta yksikön johtaja, ylikomisario Seppo Kujala kertoo, että suojattuja panssariajoneuvoja on Helsingin poliisilaitoksella kolme kappaletta.

– Yksi näistä on päivittäisvalmiudessa.

Kujalan mukaan hevi-ajoneuvoja ei näy sen enempää katukuvassa kuin ennenkään. Hän muistuttaa, että ensimmäiset saatiin vuonna 2018. Tuolloin muun muassa Iltalehti kertoi G-sarjan erikoismersun painavan 5,4 tonnia ja kestävän paitsi luodit, myös miinat ja pommit.

Tehtävillä autot hoitavat Kujalan mukaan "kaikkea mitä eteen tulee".

– Autoja ei ole järkeä makuuttaa tallissa, jotta se on nopeasti käytettävissä tarpeen vaatiessa. Tarkoitus tällaisella on, että ajoneuvo suojaa poliisia ja pärjätään jokaisessa tilanteessa.

Hän toteaa, että ajoittain poliisilla on ollut tilanteita, joissa on yllättäen ampuma-ase vastassa ja panssaroitu auto on tuonut lisäturvaa.

– Aseisiin liittyvät tehtävät ovat lähes päivittäisiä. Edes kaikkiin niihin ei aina tämä suojattu ajoneuvo ehdi mukaan.

– Tämä on työturvallisuuden yksi väline meille poliiseille, ei sen kummallisempi asia, Kujala painottaa.

– Ja kyllä sitä saa katsella, kun ollaan jossain parkissa. Monesti autoa käytetään ihan normaaleissa tehtävissä, Kujala jatkaa.

Video: Tällaisia ovat poliisin uudet panssaroidut LAPV 5.4 -ajoneuvot – sai lempinimeksi "Hevi"

Helsingin poliisin rikostutkinta kertoi 24. elokuuta, että vakavat väkivaltarikokset ovat lisääntyneet kevään ja kesän aikana Helsingissä. Suuressa osassa vakavista väkivaltarikoksista yhteisenä nimittäjänä on huono-osaisuus ja syrjäytyneisyys, sekä päihteiden ja huumeiden käyttö.

Hevi-autoa ei tule sekoittaa poliisin kuorisuojattuun "Mörköön", joka esiteltiin jo vuonna 2015. Mörkö-auto on tarkoitettu joukkojenhallintaan ja miehistön kuljetukseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut