Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pientalon omistaja, nyt voit saada öljylämmityksestä luopumiseen valtiolta jopa 4 000 euron tuen

Pientalojen omistajille on nyt jaossa valtion tukea öljylämmityksestä luopumiseen. Jos öljyn vaihtaa ekologisempaan lämmitysmuotoon, valtio voi maksaa laskusta jopa 4 000 euroa.

4 000 euroa saa, jos pientalon uusi lämmitysmuoto on kaukolämpö, maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu. Muita kestäviä lämmitysmuotoja tuetaan 2 500 eurolla. Tuen saannin ehtona on, että fossiilisista polttoaineista luovutaan kokonaan eli esimerkiksi öljylämmitystä ei voi jättää edes osaksi lämmitysjärjestelmää.

Yhteensä avustusta jaetaan lähes 30 miljoonaa euroa. Potti on osa hallituksen niin sanottua kestävää elvytystä, jonka tarkoitus on vauhdittaa siirtymää kohti hiilineutraalia kiertotaloutta.

– Jotta tavoitteemme hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035 voi toteutua, on vähennettävä myös rakentamisen ja asumisen päästöjä. Uudella tuella haluamme kannustaa pientalojen omistajia vaihtamaan fossiilisesta öljystä kestävämpään lämmitykseen. Se on konkreettinen teko ilmaston puolesta ja luo myös työtä ympäri Suomen, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ympäristöministeriön, Pirkanmaan ely-keskuksen ja Motivan yhteisessä tiedotteessa.

Tavoitteena on, että öljylämmitysjärjestelmänsä vaihtaisi noin 10 000 pientaloa. Tiedotteen mukaan tämä vähentäisi hiilidioksidipäästöjä yhteensä noin 56 kilotonnilla vuodessa.

Avustuksen vauhdittamien lämmitysjärjestelmäremonttien työllisyysvaikutuksen arvioidaan olevan lähes 1 500 henkilötyövuotta.

Avustusta voi saada öljylämmitysjärjestelmän poistamisesta ja lämmitysmuodon muuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin. Tukea saa myös kuluihin, jotka ovat syntyneet tai syntyvät tämän vuoden kesäkuun 1. päivästä aina vuoden 2022 lopulle saakka.

– Avustusta voidaan myöntää ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien omakoti- ja paritalojen omistajille ja sitä voivat hakea yksityishenkilöt sekä kuolinpesät. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, kertoo Pirkanmaan ely-keskuksen yksikönpäällikkö Ari Nygrén tiedotteessa.

Sen sijaan avustusta ei voida myöntää, jos kustannukset kuuluvat asunto-osakeyhtiön maksettavaksi tai jos samaan tarkoitukseen myönnetään muuta avustusta tai kotitalousvähennystä.

Avustusta haetaan ensisijaisesti aluehallinnon sähköisessä asiointipalvelussa, jossa on sekä hakulomakkeet että ohjeet. Koko maan avustukset myöntää Pirkanmaan ely-keskus.

Tietoa avustuksesta ja sen hakemisesta saa myös ely-keskuksen valtakunnallisesta ympäristöasioiden asiakaspalvelusta.

Jos vielä ei ole kirkkaana mielessä, millainen lämmitysjärjestelmä öljyn tilalle kannattaisi ottaa, apua voi pyytää valtakunnallisesta energianeuvonnasta, jota rahoittaa Energiavirasto ja koordinoi Motiva.

Lisätietoa avustuksesta ely-keskusten sivuilta . Lisätietoa lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta Motivan sivuilla .