Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kymmeniä neuloja ja ruiskuja kerätään Helsingissä maasta päivittäin – "Korvaushoitopisteestä asiakkaat valuvat sitten läheiseen puistoon"

Huumeet: Suoneen pistettävien huumeiden käyttö lisääntyy. Vapaaehtoiset keräävät ruiskuja puistoista.

Suoneen pistettävien huumeiden käyttö on keväästä lähtien yleistynyt Helsingissä räjähdysmäisesti.

Nyt maahan heitettyjä huumeruiskuja neuloineen löytyy useiden havaintojen mukaan esimerkiksi Itä-Helsingissä ja Vallilassa monin paikoin joka päivä jo kymmenittäin.

Asukkaat tuskastuivat: Miksi huumeralli saa pyöriä lähiössä – "Ostarin seutu etoo ja pelottaa osaa"

– Viime maaliskuussa Kontulan Symppiksessä aloitti työnsä vapaaehtoisten ryhmä, joka kerää ruiskuja maastosta, kertoo Symppiksen ympäristötyöntekijä Jari Ikonen.

Ryhmään kuuluu päivästä riippuen kolmesta viiteen kerääjää.

Kontulassa ruiskuja kerätään päivittäin maanantaista perjantaihin ja Vallilassa puolestaan kaksi kertaa viikossa.

– Kontulassa melkein takuuvarmoja paikkoja ruiskujen löytymiselle ovat esimerkiksi Kiikkupuisto, uimahallin viereinen kallio ja Mikaelinkirkon takainen alue, Ikonen luettelee.

Vallilassa ruiskuja on löytynyt runsaasti Dallapénpuistosta.

– Vieressä sijaitsee Sturenkadun korvaushoitopiste ja sieltä asiakkaat valuvat sitten läheiseen puistoon.

Kuva: Ohikulkija keräsi helsinkiläislähiöstä kassillisen huumeneuloja – päiväkeskukset jakavat 600 000 puhdasta neulaa vuodessa

Osa kerääjistä antaa huumeidenkäyttäjille myös vertaistukea.

– Kyllä huumeidenkäyttö on selvästi arkipäiväistynyt, jos vertaa tilannetta vielä muutaman vuoden takaiseen, arvioi ruiskuja keräävä Pete.

– Piikittäjät ovat koronakevään aikana siirtyneet Itäkeskuksesta Kontulaan. Nyt Kontulassa näkyy arkisinkin entistä enemmän sekaisin olevaa väkeä, luonnehtii ruiskuja keräävä Sami.

Huumeidenkäyttö on monien havaintojen mukaan riistäytynyt kuluvana vuonna Itä-Helsingissä käsistä.

– Melkein kaikkea käytetään: amfetamiinia, Subutexia ja muuntohuumeita, kertoo Kontulan Symppiksessä säännöllisesti käyvä Saara.

Huli, 57, vie matkalle toisenlaiseen Maunulaan – asunnottomien vetämistä kävelykierroksista tuli välitön hitti, osa jo loppuunmyyty

Kerääjien turvallisuudesta on huolehdittu hyvin, eivätkä he joudu missään vaiheessa koskemaan neuloihin paljain käsin.

Maastosta löytyneet ruiskut ja muut huumeidenkäyttövälineet kerätään keltaisiin turva-astioihin, jotka puolestaan tyhjennetään suurempiin keräystynnyreihin. Ruiskujen hävittämisestä vastaa Lassila&Tikanoja.

Kerääjillä on varusteinaan roskapihdit ja viiltosuojahanskat. Heidän yllään on myös Symppis-tekstillä varustettu liivi tai huppari.

Poliisi rynnisti Kallioon luodinkestävällä erikois-Mersulla – "Aseisiin liittyviä tehtäviä lähes päivittäin"

Symppiksen vapaaehtoiset tekevät merkittävää työtä myös ruoka-avun osalta. Pelkästään Itä-Helsingissä vapaaehtoiset jakavat joka arkipäivä kymmeniä ruokakasseja.

– Kasseja annetaan tarvitseville tilanteesta riippuen 60–80. Tähän jakotyöhön otetaan mielellään mukaan lisää vapaaehtoisia, Ikonen mainitsee.

Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Huumeiden piikitystila törmäsi Helsingissä lakiin – kaupunki haluaa nyt oman erillislain

Jan Vapaavuori suivaantui huumeiden katukauppaan: "Stoan aukio rauhoitettava – keinoja kyllä on"

Kuva: "Sinko" kerää tölkit ja pullot Helsingissä, nyt niitä tuodaan 100 lisää – Ongelmana ovat olleet roskiksia rikkovat pullonkerääjät ja tarttuvat taudit