5 syytä, miksi "soppatykistä" pitäisi tulla seuraava trendiruoka

Etelä-Suomen keittiömestarit myymässä silakkakeittoa Stadin silakkamarkkinoilla 2019. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Oletteko käyneet ravintolassa, joka väittää tarjoavansa kaupungin parasta kalakeittoa? Minä olen, monessakin.

Paras on silti ollut Kuopion ravintola Sampon rantakala. Ravintolan listoilla oli takavuosina vain muikkuja eri muodoissaan, kuten ”häkkään tapetut ja kermaan hukutetut muikkuvaenaat”.

Voisiko ulkomaisen katuruoan jälkeen seuraava hittituote olla suomalainen kalasoppatykki:

Ideana samanlainen, jonka ajavat asemiin keittiömestarit Stadin silakkamarkkinoilla?

Keiton vaihtoehtoja meillä olisi vaikka kuinka, muutamia mainitakseni:

Kermainen lohikeitto, suomiruoan klassikko.

Kiiskiliemi UKK:n tapaan.

Siika-nauriskeitto lappilaiseen tapaan.

Fati kallellas perunat (satakuntalainen suolasilakkakeitto).

Kirkaslieminen madekeitto (talvella).

Vuoden 2020 ruokatoimittaja Heikki Kähkönen piti ruokasaarnan Suomen Gastronomien Seuralle viime viikolla.

Hänelle rakkain ja omakohtaisin on Punkaharju, jonka perinteisiin kuuluu myös rantakala. Keitto tehdään veteen, josta kala on pyydetty. Tarvitaan vain muikkuja, sipulia, pippuria ja voita.

– Esimerkiksi Viron Peipsijärvellä ja Liettuan Kuurin kynnäällä on kesäaikaan tuoretta, paistettua ja savustettua kalaa tarjolla likipitäen jokaisella levähdyspaikalla. Paikallinen kala kuuluu turistielämyksiin siinä missä kauniit maisemat ja muut nähtävyydet. Ja omasta kalasta osataan olla ylpeitä.

– Olen jo miettinyt, että muutan ensi kesäksi Punkaharjulle ja ryhdyn muikunpaistajaksi Mustanniemen levähdyspaikalle tai vanhalle asemalle Lotta-kioskin nurkalle. Kun vielä palkkaan jonkun kesätyöttömän näyttelijän paistinlastan varteen, saatan saada siitä bisneksenkin aikaiseksi ja Helsingin Uutiset rientää paikalle muikkusavottaa ihmettelemään, Kähkönen hämmästeli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.