Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästä sairaudesta kärsii joka viides suomalainen – törmäävät usein ennakkoluuloihin työpaikoilla ja jopa terveydenhuollossa

Sairaudet: Jopa joka viides suomalainen kärsii migreenistä.

Kova päänsärky, vatsakipuja, muisti pätkii, sanoja ei löydy.

Migreeni on yksilöllinen ja työikäisten keskuudessa (15–49-vuotiaiden ikäryhmä) merkittävin elämää ja työntekoa haittaava sairaus. Jopa joka viides suomalainen kärsii migreenistä jossain vaiheessa elämäänsä. Silti siitä tiedetään liian vähän.

– Asenteet migreeniä kohtaan ovat parantuneet viime vuosina. Silti työtä riittää vieläkin tietoisuuden lisäämiseksi, sanoo Suomen Migreeniyhdistyksen toiminnanjohtaja Sirpa Hietaranta.

Syyskuun toisella viikolla (viikko 37) vietetään migreeniviikkoa. Yhdistyksen järjestämän #puhutaanmigreenistä-kampanjan tavoitteena on tuoda migreeni näkyvämmäksi, erityisesti työpaikoilla.

– Migreeni on edelleen alidiagnosoitu sairaus. Jäsenistöltä saamamme palautteen mukaan tämä näkyy työpaikoilla ja valitettavasti joskus myös terveydenhuollossa. Koska se on niin yleinen, niin on siksikin selvää, että joka työpaikalla sitä on. Migreeni koskee kaikkia, sanoo Hietaranta.

Terveydenhuollossa potilaat ovat Hietarannan mukaan usein hoidon suhteen eriarvoisessa asemassa.

– Tämä on ikävää paitsi inhimillisestä näkökulmasta, myös sen vuoksi, että hoitamaton migreeni tulee yhteiskunnalle kalliiksi. On laskettu, että migreenin kustannukset yhteiskunnalle ovat vuosittain 400 miljoonaa euroa.

Migreeniviikon kampanjan kasvoina on julkisuudesta tuttuja henkilöitä, kuten tubettaja Sita Salminen, kansanedustaja Ben Zyskowicz, kuvataiteilija Blythe Smith ja juontaja Piia Koriseva.

– Vielä ei aina ymmärretä, että migreeni on hyvin kokonaisvaltaisesti toimintakykyyn vaikuttava, oikea neurologinen sairaus. Sitä saatetaan pitää pelkkänä päänsärkynä. Pahimmillaan migreeni vie toimintakyvyn ja voi johtaa työkyvyttömyyteen, Hietaranta toteaa.

Migreeni on neurologinen sairaus, johon liittyy tyypillisesti voimakkaita päänsärkykohtauksia.

Kohtauksen voi laukaista monet tekijät, kuten stressi, kuukautiskierto, valot, hajut, sään vaihtelut, nälkä, alkoholi ja ruoka-aineet. Kohtaus voi kestää muutamasta tunnista kolmeen vuorokauteen.

Kohtausta lääkitään tulehduskipulääkkeillä tai migreenin täsmälääkkeillä. Kohtauksia ehkäistään estolääkkeillä.