Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastaanottoaikoja oleskeluluvan hakemiseksi kaupiteltiin netissä muutamilla kympeillä – Maahanmuuttovirasto: "Täysin uusi ilmiö"

Vastaanottoaikoja Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen on kaupattu internetissä. Kyseessä ovat henkilökohtaisen käynnin ajanvarausajat heille, jotka haluavat esimerkiksi oleskeluluvan Suomeen tai haluavat jättää kansalaisuushakemuksen.

– Vastaanottoaikojen myynnistä netissä kertoivat meille muutamat työnantajat, jotka työllistävät ulkomaalaistaustaisia. Työnantajat kertoivat, että ajanvarausaikoja kaupiteltiin netissä muutamien kymmenien eurojen hinnalla. Olemme pyytäneet heiltä tarkempia tietoja tapauksista. Lisäksi huomasimme itse, että eräästä sähköpostiosoitteesta oli varattu noin 45 henkilökohtaista vastaanottoaikaa, kertoo Maahanmuuttoviraston vastuualueen johtaja Anna Lindström.

Aika henkilökohtaiseen käyntiin varataan netistä ja ajanvarauksesta saa vahvistuksen sähköpostiinsa. Ajanvaraukseen on kirjoitettava myös asiakkaan nimi.

– Noissa noin 45 tapauksessa nimen tilalle oli naputeltu vain erilaisia kirjaimia.

– Nämä meille ilmitulleet aiheettomat varaukset on poistettu. Tämä on täysin uusi ilmiö, aiemmin emme tällaiseen ole törmänneet, Lindström jatkaa.

– Tässä on viitteitä väärinkäytöksistä, mutta ei viitteitä siitä, että toiminta olisi järjestäytynyttä.

Maahanmuuttovirastossa on nyt kova ruuhka, henkilökohtaisen ajan vastaanotolle saa tällä hetkellä noin kolmen kuukauden päähän.

– Ruuhkaan on monia syitä. Palvelupisteessämme on 20 prosenttia pienemmät henkilöstöresurssit kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Koronaepidemialla on ruuhkaan omat vaikutuksensa, Lindström jatkaa.

Virastossa tehdään toimia ruuhkatilanteen helpottamiseksi: yhtenä esimerkkinä se, että ulkoministeriöstä on syyskuussa siirtymässä 15 henkilöä tehtäväkiertoon Maahanmuuttovirastoon, ja osa heistä tulee työskentelemään hakemusten vastaanotossa.