Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänne eivät löydä edes pussikaljoittelijat – Helsingissä riittää salaisia keitaita, joista osaan ei ole edes tienviittaa

Kotiseutu: Kierrokselle Länsi-Helsingissä tulee mittaa noin 8 kilometriä.

Yhden salaisuuden virallinenkin nimi on Piilopuisto! Se piileksii presidentti J.K. Paasikiven kotitalon takana Meilahden diplomaattialueella likellä uutta lastensairaalaa. Sanotaan, että siellä ei ole mitään muuta nähtävää kuin että sen olemassaolo on yllätys. Tänne eivät osaa edes pussikaljaporukat.

Piilopuistosta on lyhyt matka toiselle puolelle Meilahtea Maila Talvion puistoon ja Meilahden kallioille, jotka kätkevät sisäänsä salaperäiset luolat. Niistä muistuttaa vaatimaton kyltti: Täällä toimi puolustusministeriö 3.12.1939–27.3.1940. Nyt luolissa säilytetään Karjalan kannakselta löytyneitä sotavainajia.

Jospa tällä kertaa ei mentäisikään huippusuosittuun Seurasaareen vaan poikettaisiin sillalta vasemmalle pitkospuita pitkin rautakautiseen kauppakylään, jota ylläpitää Läntisessä Pukkisaaressa Sommelo ry. Yleensä siellä on hyvin hiljaista paitsi muinaismarkkinoiden aikaan.

Meilahden villojen ja Kaurilan saunan ohi pääsee arboretumiin, arkisemmin Ruusupuistoon, joka sijaitsee Paciuksenkadun eteläpuolella. Syksyiset lajit loistavat vielä hetken.

Vilkasta Paciuksenkatua länteen ja käännös Nesteeltä oikealle niin ollaankin tulossa Toimelan puutarhapalstoille. Alueen läpi on tänä kesänä tehty jopa viitoitus. Satokauden suuret myyjäiset on jo pidetty, mutta hyörinä puistossa jatkuu pitkään syksyyn.

Tilkanniittyjen, Haaganpuron sillan ja Tilkantorin kautta yli Mannerheimintien pääsee Ruskeasuon siirtolapuutarhaan, joka on keidas bussivarikon ja modernien toimistotalokolossien kainalossa. Täällä aika pysähtyy. Kuin Strömsössä.

Siirtolapuutarha rajautuu Keskuspuistoon, josta löytyy ratsastushallien lisäksi jousiammuntarata ja kenties kaupungin hiljaisin jalkapallokenttä – nurmella ja muhkurainen.

Osoitteen saa googlaamalla Ruskeasuon jalkapallokenttä – katuosoitetta sillä ei ole, mutta Tenholantie lie paras lähestymissuunta.

Kun Keskuspuiston polkuja lähtee etelään törmää yllättäen graniittiverhoiltuun torniin, joka on osa väestösuojia, joilla varauduttiin kylmään- ja ydinsotaan.

Samojen kallioiden kupeessa on hylätty betoninen minigolfkenttä. Aivan kuin se odottaisi, että lajin extremeharrastajat ottaisivat sen sammaloituneet pinnat uudelleen käyttöön. Kierros päättyy Tullinpuomin leikkipuistoon ja sen tyhjentyneisiin kahluualtaisiin. Ne ovat jotain niin 40- ja 50-lukulaista.

Tälle lenkille kertyy matkaa jalan tai pyörällä kahdeksan kilometriä.

Paljasta omat suosikkipaikkasi: helsingin.uutiset (at) media.fi!