Tänne eivät löydä edes pussikaljoittelijat – Helsingissä riittää salaisia keitaita, joista osaan ei ole edes tienviittaa

Kotiseutu: Kierrokselle Länsi-Helsingissä tulee mittaa noin 8 kilometriä.

Yhden salaisuuden virallinenkin nimi on Piilopuisto! Se piileksii presidentti J.K. Paasikiven kotitalon takana Meilahden diplomaattialueella likellä uutta lastensairaalaa. Sanotaan, että siellä ei ole mitään muuta nähtävää kuin että sen olemassaolo on yllätys. Tänne eivät osaa edes pussikaljaporukat.

Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"

Piilopuistosta on lyhyt matka toiselle puolelle Meilahtea Maila Talvion puistoon ja Meilahden kallioille, jotka kätkevät sisäänsä salaperäiset luolat. Niistä muistuttaa vaatimaton kyltti: Täällä toimi puolustusministeriö 3.12.1939–27.3.1940. Nyt luolissa säilytetään Karjalan kannakselta löytyneitä sotavainajia.

Jospa tällä kertaa ei mentäisikään huippusuosittuun Seurasaareen vaan poikettaisiin sillalta vasemmalle pitkospuita pitkin rautakautiseen kauppakylään, jota ylläpitää Läntisessä Pukkisaaressa Sommelo ry. Yleensä siellä on hyvin hiljaista paitsi muinaismarkkinoiden aikaan.

Meilahden villojen ja Kaurilan saunan ohi pääsee arboretumiin, arkisemmin Ruusupuistoon, joka sijaitsee Paciuksenkadun eteläpuolella. Syksyiset lajit loistavat vielä hetken.

Jätkäsaareen valmistui puisto, joka ei näytä järin luonnolliselta – vanhemmat seuraavat sydän kurkussa aluetta halkovan pyörätien liikennettä

Vilkasta Paciuksenkatua länteen ja käännös Nesteeltä oikealle niin ollaankin tulossa Toimelan puutarhapalstoille. Alueen läpi on tänä kesänä tehty jopa viitoitus. Satokauden suuret myyjäiset on jo pidetty, mutta hyörinä puistossa jatkuu pitkään syksyyn.

Tilkanniittyjen, Haaganpuron sillan ja Tilkantorin kautta yli Mannerheimintien pääsee Ruskeasuon siirtolapuutarhaan, joka on keidas bussivarikon ja modernien toimistotalokolossien kainalossa. Täällä aika pysähtyy. Kuin Strömsössä.

Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle

Siirtolapuutarha rajautuu Keskuspuistoon, josta löytyy ratsastushallien lisäksi jousiammuntarata ja kenties kaupungin hiljaisin jalkapallokenttä – nurmella ja muhkurainen.

Osoitteen saa googlaamalla Ruskeasuon jalkapallokenttä – katuosoitetta sillä ei ole, mutta Tenholantie lie paras lähestymissuunta.

Kun Keskuspuiston polkuja lähtee etelään törmää yllättäen graniittiverhoiltuun torniin, joka on osa väestösuojia, joilla varauduttiin kylmään- ja ydinsotaan.

Samojen kallioiden kupeessa on hylätty betoninen minigolfkenttä. Aivan kuin se odottaisi, että lajin extremeharrastajat ottaisivat sen sammaloituneet pinnat uudelleen käyttöön. Kierros päättyy Tullinpuomin leikkipuistoon ja sen tyhjentyneisiin kahluualtaisiin. Ne ovat jotain niin 40- ja 50-lukulaista.

Tälle lenkille kertyy matkaa jalan tai pyörällä kahdeksan kilometriä.

Paljasta omat suosikkipaikkasi: helsingin.uutiset (at) media.fi!

Helsingissä on toinenkin "Seurasaari", josta vain harva tietää – yksityinen puisto on kaupungin komeimpia

Kaipuu metsään kasvaa – Panu Könönen aikoo nukkua yönsä ulkona ja tuhannet muut tekevät viikonloppuna samoin

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut