Vakavan onnettomuuden jälkeen Eila Jaatisen oli opeteltava uudelleen kävelemään ja puhumaan – "Minun piti löytää lääke toipumista varten"

Kulttuuri: Auto-onnettomuus vei Jaatisen kuvanveiston pariin.

Kuvanveistäjä Eila Jaatinen esittelee Metallia Catwalkilla -näyttelyssään uutuutena metalliveistoksia, jotka ilmentävät vaatemuotia ja sen trendejä.

Näyttely on Helsingissä Galleria Albert IX:ssä, koska Jaatisen kotikaupungissa Espoossa on pulaa näyttelytiloista.

– Miksei Espoossa ole sellaista tilaa, jossa taiteilija voisi olla esittelemässä taidettaan ja luomassa kontaktia asiakkaisiin? Olisi ihanaa, jos taiteilijat saisivat teoksiaan esille Ison Omenan käytäville, Jaatinen ehdottaa.

Taiteilija on taivuttanut tahtoonsa pronssia ja terästä ja muotoillut niistä design-vaatteita kantavia hahmoja.

Metalli kiinnostaa materiaalina taiteilijaa, joka haluaa teostensa olevan yhtä aikaa voimakkaita ja herkkiä.

Hänen käsissään raskas materiaali on saanut ilmavuutta ja keveyttä. Samalla teokset muistuttavat hienovaraisesti luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä ja mahdollisuudesta palata luonnon materiaaleihin ja muotoihin.

Minun piti löytää lääke toipumista varten.

Eila Jaatinen on luonut muotokielen, joka muistuttaa kaavapiirustusta ja hän soveltaa sitä nyt metallivaatteiden luomiseen.

Terästyöt syntyvät kaavojen avulla ja palasista yhdistelemällä aivan kuten vaatteet ompelijan pöydällä. Teräspaloja leikataan, lämmitetään, taivutetaan ja hitsataan kokonaisuuksiksi.

– Ohuinta teräslevyä pystyn taivuttamaan käsin, mutta paksumman teräslevyn taivuttamisessa minulla on apuna käsikäyttöinen mankeli, taiteilija paljastaa.

Pronssitöitä varten taiteilija luo muotteja, joihin pronssi jäähtyessään tuottaa pukineet. Valaminen on raskasta ja siinä Jaatinen käyttää apuna ammattilaista, mutta viimeistelyn hän tekee itse. Lopuksi tekstuurit ja värit luodaan metallitöihin monenlaisin pintakäsittelyin.

Pariin veistokseen hän on yhdistänyt molemmat metallit.

Jaatinen poimii ideoita suomalaisesta luonnosta ja mytologiasta. Teoksien muodot ovat toisintoa luonnon ja ihmisen muodoista ja asennoista.

Katosta riippuva teos Auringon perhonen on antanut idean ja muotoja monelle muulle teokselle. Esimerkiksi kuluneena kesänä valmistunut Cocktail-puku-niminen teos on saanut linjakkuutta perhosen siivistä.

Näyttely on Jaatisen toinen yksityisnäyttely. Sen piti olla huhtikuussa, mutta koronakriisin vuoksi näyttely siirtyi syksyyn. Jaatinen ei kuitenkaan ole pahoillaan, koska kesän aikana hänellä oli aikaa kehittää luomaansa muotokieltä edelleen ja kokeilla uusia työtapoja.

Kesäasunnolla Inkoossa Jaatisella on työtilana merikontti. Kesän kiivaan työrupeaman tuloksena syntyi useita uusia teoksia, jotka ovat nyt keskeisessä roolissa näyttelyssä. Teräksiset mekot ja haalarit loistavat nyt valossa ja väreissä.

Jaatinen joutui parikymmentä vuotta sitten auto-onnettomuuteen. Toipuminen kesti pitkään, ja hän joutui opettelemaan uudelleen kävelemään ja puhumaan.

– Minun piti löytää lääke toipumista varten. Olin aina haaveillut siitä, että eläkeläisenä ryhdyn kuvanveistäjäksi. Sairaana ollessani löysin taiteen ja metallialan koulutuksen.

Uusia ideoita on jo valmiina. Seuraavaksi Jaatinen aikoo laajentaa ilmaisuaan koruihin, jotka saavat muotokielensä luonnosta.

Taiteilija

Eila Jaatinen

Eila Jaatinen (s. 1948 Joensuu) on opiskellut taidemetallityötä palkitun Italiassa toimivan muotoilija Jari Jokiahon opissa sekä toiminut vuorovaikutuksessa useiden suomalaisten kuvanveistäjien kanssa.

Hän teki ensin uran graafisen alan ammattilaisena, ja hankki sen jälkeen syventävän koulutuksen taidemetallin ja kuvanveiston alalla Adultasta ja Aalto-yliopiston kursseilta.

Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin erityisesti 2. kierros -taiteilijaryhmän kanssa, jota on ohjannut kuvanveistäjä Tilla Kekki viidentoista vuoden ajan.

Metallia Catwalkilla -näyttely on esillä Galleria Albert IX:ssä (Albertinkatu 9, Helsinki) 13. syyskuuta asti. Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11–18.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut