Ruokakauppa: Stockmann myi kesällä 2017 Herkun S-ryhmälle.
Food Market Herkussa on iltapäivällä asiakkaita, mutta ei ruuhkaksi asti. Stockmann myi kesällä 2017 brändin aseman saavuttaneen ruokakaupan S-ryhmälle. Hiljattain julkaistun yrityssaneerausselvityksen mukaan kauppa oli yksi talousvaikeuksissa olevan suurkonsernin virheistä.
Stockan Herkussa lähes 50 vuotta asioineen Tarja Hyvärisen mukaan Herkun myyminen ei ollut hyväksi Stockmannille.
– Se vaikuttaa Stockan myyntiin. Moni ystävistäni oli aivan raivoissaan aikanaan Herkun myynnistä.
Hyvärinen itse ei ole havainnut suurempaa muutosta ruokakaupan valikoimassa ja käy ostamassa Herkusta erityisesti tiettyä öljyä, voipullia ja juustoja.
Yli 20 vuotta Stockmannilla asioinut kamppilainen Eero Huttunen myöntää ehtineensä tehdä omistajan vaihtuessa jo päätöksen ruokakaupan vaihtamisesta.
– Ajattelin, että en enää tule tänne. Tuotteita ei alkuun löytänyt ja hyllyistä puuttui tavaraa. Ehkä he saivat palautetta ja tuotekilvet tulivat paremmiksi. Nyt olen tyytyväinen.
Minulle tämä oli enemmänkin asennekysymys.
Asennekysymykseen myöntää törmänneensä myös kalliolainen Heli Salmi.
– Minulle tämä oli enemmänkin asennekysymys. On ehkä vieläkin. Mutta käyn täällä silti, sanoo Salmi, jonka havaintojen mukaan asiakkaita on ruokakaupassa nykyisin aiempaa vähemmän.

Samaa sanoo Pukinmäessä asuva Helmi Vanhanen, joka on ollut Stockmannin ja samalla Herkun asiakas jo 40 vuotta.
– Asiakkaat ovat vähentyneet.
Ruokakauppa on Vanhasen mukaan edelleen hyvä.
– Tähän on niin tottunut. Henki on lämmin. Täältä on haettu aina joulukinkutkin. Tuolta ylhäältä en tahdo tosin löytää enää mitään, hän sanoo viitaten muuhun tavarataloon.
HOK-Elannon market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Kimmo Nikula suhtautuu Herkun arvosteluun maltilla.
– Koemme, että jokaisella on oikeus mielipiteeseen. Arvostamme osaamista ja halusimme kehittää Stockmann Herkkua entisestään kohti eurooppalaista huippua.
Herkun onnistumisiksi Nikula listaa erityisesti brittiläisen kaupan alan tutkimuslaitos IGD:n noteerauksen, jossa kauppa arvioitiin maailmanlaajuisesti yhdeksi tutustumisen arvoisimmaksi ruokakaupaksi. Tänä vuonna Helsingin Herkku valittiin Suomen parhaaksi kalakaupaksi ja myös hedelmä- ja vihannesosasto palkittiin.
– On poikkeuksellista, että sama yksikkö saa kaksi tunnustusta samalle vuodelle. Pyrimme jatkossakin kehittämään mielikuvaamme, Nikula jatkaa ja listaa Herkun haasteiksi muun muassa koko tavaratalon haasteet.
– Herkun kehityspolkuun vaikuttavat luonnollisesti Stockmannin kokemat haasteet. Kannattavuusmielessä tie on ollut vaikeampi kuin alun perin kuvittelimme. Lisäksi kevään koronarajoitukset ja ihmisten vähäisempi liikkuminen Helsingin keskustassa näkyivät Herkun myynneissä eri tavalla kuin muissa ketjuissamme, Nikula sanoo.

Eiranrannassa asuva Juha Mikkonen kertoo havainneensa omistajavaihdoksen myötä valikoimassa pientä muutosta, mutta ”ei mitään dramaattista”. Hedelmä- ja vihannesosasto sekä kalatiski saavat kehuja. Mikkonen pitää koko konsernin yrityssaneerausta ikävänä asiana, eikä usko, että nykykonsepti on toimiva.
– Kiinteistö on loistava, mutta muotiosasto on liian iso. Nykymaailmassa se ei toimi. Tässä samassa voisi olla vaikka hotelli, kahviloita, ravintoloita tai asuntoja, Mikkonen visioi.
Keväällä yrityssaneeraukseen ajautuneen tavaratalon taloudellinen tilanne on vakava. Stockmannin huhti–kesäkuun liikevaihto laski 182,7 miljoonaan euroon eli reilut 23 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Muun muassa Venäjän kaupan hiipuminen, korona ja verkkokaupan lisääntyminen ovat ajaneet konsernin ahdinkoon.

Toimitusjohtaja Jari Latvanen uskoo, että huono kurssi saadaan vielä kääntymään.
– Osoituksena tästä on helmikuussa antamamme positiivinen tulosvaroitus. Lisäksi yrityssaneerausmenettelyn selvittäjä totesi selvityksessään, että Stockmannilla on edellytykset onnistuneen saneerausmenettelyn läpivientiin.