Nämä ovat 3 yleisintä mokaa pizzanteossa: "Ei ymmärretä, kuinka tarkkaa se on"

Pizzanteosta on tullut viimeistään tänä kesänä suuri hitti kotikokkien keskuudessa. Moni onkin kokeillut valmistaa ilnavaa napolilaista pizzaa, mutta huomannut, että sen tekeminen ei ole aivan yksinkertaista.

Pakilassa asuva pizzaharrastaja Mikko Valtonen paljastaa, mitkä ovat yleisimmät virheet pizzanteossa.

Hän sanoo tehneensä itsekin aluksi samat virheet, mutta oppineensa kantapään kautta koko ajan paremmaksi pizzantekijäksi.

– Kunnianhimottomuus pohjan teossa on yleinen virhe. Hyvätkään täytteet eivät pelasta pizzaa, jos pohja ei ole kunnossa. LIsäksi pizzaan saatetaan laittaa liikaa kehnoja täytteitä.

Toinen yleinen moka liittyy hiivan käyttöön.

– Koulussa varmaan kaikille on opetettu, että hiiva täytyy sekoittaa lämpimään veteen. Silloin se herää turhan ärhäkästi. Taikinaan tulee silloin pelkkä kohoaminen, mutta ei käymistä eli fermentaatiota. Nopea kohoaminen myös rikkoo sitkon ja syntyy ”mummopizza”.

Leipominen on Valtosen mielestä grammapeliä. Jauhoja, suolaa, vettä ja hiivaa on oltava tismalleen oikeat määrät. Valtonen sanoo, että moni mittaa aineksia "suurinpiirtein" periaatteella.

– Ei ymmärretä, kuinka tarkkaa se on. Moni lisää taikinaan jatkuvasti lisää jauhoja, jotta sitä olisi helpompi vaivata. Märkäkin taikina lakkaa tarttumasta käsiin, kun sitä vaivaa oikein.

Nyrkkisäännöksi pizzataikinan teossa Valtonen mainitsee luvun 63 prosenttia.

– Kun vetää on litra, niin jauhoja tulee olla 1,60 kiloa. Jos pizzaa tekee kotiuunissa, suhdeluku voi olla 65-70 prosenttia. Eli laitetaan enemmän vettä, jotta taikina ei kuivu pidemmän paiston aikana.

– Leivonta on aina tarkkaa ja napolilainen pizza on kaikista pizzoista se vaikein tehdä, Valtonen summaa.

Videolla Mikko Valtonen näyttää, kuinka valmiista taikinasta pyöritetään pizzapohja. Lopuksi valitaan herkullisimmat täytteet. Video: Susanna Valtonen

Rivitalon pihassa hifistelevä Mikko, 38, tietää, kuinka tehdään täydellinen pizza – "Pizzalapiosta ollaan valmiita maksamaan jopa 100 euroa"

Ville Haapasalo tuo kuuluisat "kaloripomminsa" Helsinkiin – täältä niitä voi ostaa

Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä

Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut