Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Rivitalon pihassa hifistelevä Mikko, 38, tietää, kuinka tehdään täydellinen pizza – "Pizzalapiosta ollaan valmiita maksamaan jopa 100 euroa"

Leipominen: Mikko Valtonen paistaa kotipihallaan napolilaista pizzaa. Täydellinen pizza vaatii oikeanlaisen uunin. Jauhoja tilataan ulkomailta.

Ystävän valmistama pizza muutti kaiken.

Reuna oli pehmeä ja ilmava. Vähäiset täytteet ensiluokkaisia.

–  Se oli parempaa kuin Helsingin arvostetuimmissa pizzerioissa, ja halusin heti oppia tekemään itse samanlaista. Olen pitänyt itseäni jonkinlaisena pizza-artesaanina, mutta tänä kesänä olen keskittynyt napolilaisen pizzan tekemiseen, sanoo Pakilassa rivitalossa asuva ruokaharrastaja Mikko Valtonen, 38.

Suomessa on totuttu syömään kansainvälisesti suosittua roomalaistyyppistä pizzaa, jossa pohja ja reuna ovat ohuita ja rapeita. Täytteitä on yleensä runsaasti.

Napolilaisesta pizzasta on puhuttu Suomessa usean vuoden ajan. Via Tribunalin kaltaiset ravintolat ovat vieneet trendiä eteenpäin. Kotikokkien keskuudessa buumi on roihahtanut liekkeihin tänä kesänä. Syitä ovat muun muassa koronan tuoma lisääntynyt vapaa-aika sekä sosiaalisessa mediassa leviävät valokuvat pizzoista.

Kaupoissa ilmiö on näkynyt leivontahyllyillä, joista arvostetuimmat pizzajauhot on myyty loppuun.

Suomalaiset ovat kovia ruoanlaittajia.

– Kun kaikkein halutuimmat Caputo-jauhot loppuivat kesällä kaupoista, tilasin ulkomailta 25 kilon säkin. Kelvollisen jauhon tunnistaa muun muassa ”Tipo 00” -merkinnästä. Niitä saa jo melkein kaikista kaupoista, Valtonen kertoo.

Jauhot ovat pizzaharrastajille erityisen pyhä asia, koska pohja on monelle tärkein osa pizzaa. Tavalliset vehnäjauhot sopivat Valtosen mukaan huonosti napolilaisen pizzan tekoon.

–  Oikeiden pizzajauhojen rakenne on erilainen. Puolikarkeat eivät kestä pidempää kohotusta, joka tuo taikinaan aromeita.

Viime viikonloppuna Mikko Valtonen järjesti kotonaan pizzajuhlat sukulaisille ja ystäville. Tarkoituksena oli valmistaa kymmenkunta pizzaa. Yhden pizzan paistamiseen kului aikaa vain pari minuuttia, mutta valmistelut alkoivat reilusti yli vuorokausi ennen h-hetkeä.

– Valmistin edellisenä aamuna esitaikinan, jota kohotettiin kylmässä vuorokausi. Seuraavana aamuna lisättiin jauhoja ja vettä, ja vaivattiin varsinainen taikina. Sen jälkeen taikinapalloja kohotettiin huoneenlämmössä kuusi tuntia.

Jotkut pizzantekijät kohottavat taikinaa jopa kolme vuorokautta.

– Pitkä kohotus vaatii kuitenkin valtavasti suunnitelmallisuutta, joka ei lapsiperheessä aina onnistu, DNA:lla johtotehtävissä työskentelevä Valtonen sanoo.

Pizzajuhlissa Valtosen tarjoilema ruoka sai ylistäviä kehuja.

– Suosituimmaksi nousi margherita, jossa on tomaattikastiketta, mozzarellaa ja basilikaa.

– Teen kastikkeen itse San Marzano -tomaateista. Aikaisemmin kyllä käytin kaupan valmista pastakastikettakin, koska halusin ensin kehittyä pizzapohjan teossa.

Moni pizzaharrastaja on hankkinut pihalleen suomalaisen keksinnön: Ooni-merkkisen pizzauunin, joka kuumenee nopeasti yli 400 asteeseen.

– Sen suosion syynä on helppokäyttöisyys ja suhteellisen edullinen hinta. Muutamalla satasella saa ”täydellistä” pizzaa tekevän uunin. Kaasulla toimivaa mallia voi käyttää jopa kerrostalon parvekkeella, Valtonen kertoo.

Valtonen paistaa pizzat kotipihallaan keraamisessa kamado-grillissä.

– Pizzauunia voi käyttää melkeinpä vain pizzantekoon. Grilli on monipuolisempi, sillä voi vaikka savustaa. En halua ostaa asioita vain yhtä käyttötarkoitusta varten.

Tavallisessa kotiuunissa napolilaisen pizzan tekeminen voi olla vaikeaa, koska napolilainen pizza vaatii jopa 400 asteen lämpötilan.

– Uunissa on laitettava kaikki mahdolliset grillivastukset ja kiertoilmat päälle. Pizzakivi on ehdoton, jotta pohja kypsyy nopeasti.

Nämä ovat 3 yleisintä mokaa pizzanteossa: "Ei ymmärretä, kuinka tarkkaa se on"

Ville Haapasalo tuo kuuluisat "kaloripomminsa" Helsinkiin – täältä niitä voi ostaa

Kuinka pitkälle pizzahifistelyn voi viedä?

– Tiedän, että jotkut ovat muuranneet pihalleen isoja pizzauuneja. Sellainen maksaa varmasti yli tuhat euroa. Pizzalapioistakin ollaan valmiita maksamaan jopa sata euroa.

Valtonen ei tee kaikkia asioita samalla tavalla kuin kirjoissa tai esimerkiksi Pizzapaistajat-ryhmässä suositellaan.

–  Monen ei-harrastajan mielestä minä olen hifistelijä, mutta monen hifistelijän mielestä saatan kaltoinkohdella pizzaperinteitä, Valtonen pohtii.

Mikko Valtosen kuvaamalla videolla näytetään, kuinka pizzaa tehdään kamado-grillissä.

Valtonen sanoo, että suomalaisten kannattaa olla ylpeitä omasta leivontakulttuurista.

– Suomessa jokaisesta kaupasta löytyy tuorehiivaa. Asia ei ole näin kaikissa maissa. Suomalaiset ovat hyviä ja kovia ruoanlaittajia. Kotona leipominen on täällä yleisempää kuin Italiassa tai Jenkeissä.

Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä

Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä

Helsingin ravintoloita valtaavaa uutta ruokabuumia verrataan jo sushiin - yrittäjä: "Pitää takoa, kun rauta on kuumaa"